Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός – Ψήφισε “ναι” αλλά… δεν πάει ΣΥΡΙΖΑ ο Σαρίδης!

Προϋπολογισμός

Με 154 υπέρ έναντι 143 κατά και τρεις απουσίες ψηφίσθηκε ο Προϋπολογισμός.
Υπέρ του προϋπολογισμού ο βουλευτής Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος ωστόσο με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως αυτό το “ναι” δεν σημαίνει… ναι σε “γάμο” με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ψήφισε ο Κοτζιάς τα μυστικά κονδύλια.
Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Βούτση.

Η φετινή ψηφοφορία ήταν η πιο ταχεία σε χρόνο διεξαγωγής καθώς για πρώτη φορά έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό δεν έκρυβε αναταράξεις για τις κοινοβουλευτικές ομάδες από διαφοροποιήσεις βουλευτών τους, εκτός από την αναμενόμενη θετική ψήφο σε όλα που έδωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Κεφάλαιο Σαρίδης και επίσημη δήλωση

Μια διαφοροποίηση που όμως δεν έφερε και την αυτόματη διαγραφή του από την Ένωση Κεντρώων καθώς ο Βασίλης Λεβέντης έχει πει πως δεν διαγράφει εκείνος κανέναν. Είχε ωστόσο φροντίσει από το βήμα της Βουλής να καταφερθεί εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον -χωρίς να τον κατονομάσει- “τριγυρατζή” και “αποστάτη”.

Μια θετική ψήφος, που εάν από «φλερτ» εξελιχθεί και σε «γάμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Γιάννη Σαρίδη θα φανεί από αύριο και τις επόμενες ημέρες. Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα καταγράψουν ισοπαλία στις “μεταγραφές”, με δεδομένη την προσχώρηση του μέχρι σήμερα ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, μετά την ψηφοφορία, ο ίδιος ο κ. Σαρίδης προχώρησε στην εξής δήλωση:

“Δεν φεύγω από την ΕΚ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι χειροπιαστό παράδειγμα ανοίγματος στο κέντρο, αποτελεί αποδοχή μιας πρότασης νόμου που έχουμε κάνει και βοηθάει πολλούς, εκατομμύροα συμπολίτες μας και όχι «μεταγραφές» που γίνονται και υποχρεώνουν αυτές που τις κάνουν να αλλάξουν γνώμη, ούτε και το κλείσιμο άνευ όρων ενός ματιού”.

Τα…. υπόλοιπα της ψηφοφορίας

Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως ψήφισε τον Προϋπολογισμό, όχι όμως και τις απόρρητες δαπάνες υπουργείων, όπως είχε προαναγγείλει, καθώς δεν υπήρχε δέσμευση από την κυβέρνηση να τεθούν και αυτές υπό τον έλεγχο της Βουλής, όπως έχει γίνει με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Όπως προαναφέραμε, 154 υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό και 143 τον καταψήφισαν. Oι τρεις βουλευτές που απουσίασαν από την ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης που έστειλε μεν επιστολή λέγοντας ότι εάν ήταν παρών θα καταψήφιζε, όμως επειδή δεν ήταν σε κοινοβουλευτική αποστολή βάσει του ΚτΒ δεν προσμετρήθηκε η ψήφος του.

Συνολικά μίλησαν αυτέ στις πέντε ημέρες συνεδριάσεων 265 βουλευτές, εκ των οποίων 248 Βουλευτές και Υπουργοί. Ακόμη, μίλησαν και 17 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ενώ ο συνολικός χρόνος συνεδριάσεων αυτές τις πέντε ημέρες ήταν 54 ώρες.

Η άγρια κόντρα Βούτση – Μητσοτάκη

Η φετινή συζήτηση, που έγινε σε τροχιά μια έντονης αντιπαράθεσης, σημαδεύτηκε από τους έντονους διαξιφισμούς που αντάλλαξαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Click4more: “Σκοτώθηκαν” Μητσοτάκης – Βούτσης! Βαριές κουβέντες στην Βουλή! video

Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σχολίαζαν πως «όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο του και την θεσμική του συμπεριφορά. Ουδέν άλλο σχόλιο».

Βουλευτές της ΝΔ από την δική τους πλευρά σημείωναν ότι η μεροληπτική συμπεριφορά του κ. Βούτση δεν άργησε να φανεί, καθώς στην πρώτη κιόλας διακοπή του Πρωθυπουργού από βουλευτή της ΝΔ όχι μόνο του είπε «τι κάνετε τώρα» αλλά και τον ονομάτισε, κάτι που δεν έπραξε ονομαστικά για κάποιον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σχολίαζαν συνεχώς και αντιδρούσαν καθ όλη την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις