Πολιτική

Ψηφίστηκε στη Βουλή το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τι θα ισχύσει για τους καταναλωτές

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας». «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. Το άρθρο 17 με τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται, ότι για το άρθρο 17 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι – αντιθέτως με τις επικρίσεις ότι προχωρά σε κρατικές παρεμβάσεις και ότι προκαλείται μια σύγχυση στην αγορά – με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα, καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), όπου θα υπάρχει ένα link, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρείες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

«Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο να έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορούν πλέον οι καταναλωτές ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ -και θα υπάρχει μήνυμα σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές με το link που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών, για να μπορούν με ευκολία να το βλέπουν- να συγκρίνουν τις τιμές και να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον επόμενο, τον μεθεπόμενο κλπ. και να έχουν να διαμορφώσουν μία εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από αυτό το τιμολόγιο, μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή θέλουν, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο να κάνουν ανταγωνισμό τιμών και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή» εξειδίκευσε κατά την παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιστολή προς την Bundestag για τη διατήρηση της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle - «62 χρόνια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Κύπριος βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και ο Marian Wendt, επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad-Adenauer για την Ελλάδα και Κύπρο
Το λογότυπο της Deutsche Welle έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Βερολίνο
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 16
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης 15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 18