Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα με Παπακώστα, Κουντουρά, Κόκκαλη και Δανέλλη

Ποτάμι - Δανέλλης
Φωτογραφία Eurokinissi

Η κυβέρνηση Τσίπρα εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της Βουλής με 151 ψήφους.
Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης (16.01.2019).
Οι έξι βουλευτές “κλειδιά” που… έσωσαν τον Πρωθυπουργό.
Η πρόσκληση Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για debate, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με την οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έναντι 148 αρνητικών ψήφων. Από την ψηφοφορία, ο μόνος από τους 300 βουλευτές που απουσίασε ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, που απέστειλε, όμως, επιστολή με την οποία διευκρίνιζε ότι εάν ήταν παρών, θα καταψήφιζε την κυβέρνηση. Μια επιστολή που όμως δεν μπορεί να προσμετρηθεί βάση του Κανονισμού της Βουλής ως επιστολική ψήφος. Ο βουλευτής της ΝΔ, απουσίασε από την ψηφοφορία, καθώς παραμένει κλινήρης, ύστερα από εγχείρηση στην οποία έχει υποβληθεί εξαιτίας τραυματισμού που είχε τις ημέρες των γιορτών σε αγώνα βόλεϊ.

Η ψηφοφορία δεν είχε εκπλήξεις, καθώς οι κοινοβουλευτικοί υπουργοί που παρέμειναν, μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης ψήφισαν “ναι”, όπως είχαν δηλώσει.
Τα σκωπτικά χειροκροτήματα βουλευτών της ΝΔ, πάντως, δέχθηκε η Κατερίνα Παπακώστα, που εκλέχθηκε με τη ΝΔ και διαγράφηκε, όταν ψήφισε “ναι”.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, αποχωρώντας από την Βουλή προχώρησε σε δήλωση στην οποία ανέφερε: “Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της -συνταγματικά κατοχυρωμένης- θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών”.

“Μονομαχία” Τσίπρα – Μητσοτάκη και οι “άσοι” του Πρωθυπουργού

Η διήμερη “μονομαχία” στην Βουλή έκλεισε με μια σκληρή μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και αυτή την φορά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ήταν εκείνη που πέταξε με παρέμβασή της το “γάντι” στον Πρωθυπουργό για να προκαλέσει ένα «πινγκ- πονγκ» αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά εκείνος δεν θέλησε να της απαντήσει και να δώσει συνέχεια.

Click4more: Αυτή είναι η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών [pics]

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του προσήλθε με “άσους”. Τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που εστάλη στο ΥΠΕΞ και με την οποία όχι μόνο ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τα απαιτούμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και μια δέσμευση – όπως είπε- ότι ο όρος “nationality” αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει εθνότητα Βόρειας Μακεδονίας και ότι “η επίσημη γλώσσα είναι αυτή που έχει αναγνωριστεί από διάσκεψη ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα νότιων Σλαβικών γλωσσών, και δεν έχει καμία σχέση με την κουλτούρα και την δική μας παράδοση”. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ρηματική διακοίνωση είναι νομικό κείμενο και έχει δεσμευτική ισχύ για την χώρα που την επιδίδει. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική αναμέτρηση (debate), προκειμένου εκεί να κάνουν όσο διάλογο θέλει… μπροστά στο λαό για τη Συμφωνία των Πρεσπών. κόμα “Ακόμα και στον ΣΚΑΙ”, όπως του είπε σε μια επίδειξη ανωτερότητας, καθώς “εμείς έχουμε πραγματικά επιχειρήματα”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις