Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ψήφος εμπιστοσύνης την Τετάρτη – Βήμα βήμα η διαδικασία

Ψήφος εμπιστοσύνης την Τετάρτη – Βήμα βήμα η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το μεσημέρι της Κυριακής (13.01.2019) την επιστολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Όλα δείχνουν διαδικασίες εξπρές και ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρωί της Δευτέρας (14.01.2019) στις 10:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων για να αποφασίσει πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η πρόταση θα είναι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης να ξεκινήσει αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έφτασε στα χέρια του προέδρου της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής (13.01.2019). Ο πρωθυπουργός γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

«Μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια.

Ως προς την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (14.01.2019) σχετικώς με την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μην γίνει», λόγω της αλλαγής στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις