Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ψυχραιμία, ετοιμότητα και… ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά

oruc reis

«Παγωμένη» η κατάσταση μετά τις… «θερμές» ώρες της περασμένης Τρίτης, όταν η Τουρκία και προκλητική NAVTEX δέσμευσε περιοχή νότια του Καστελορίζου για σεισμικές έρευνες μέσα την ελληνική ΑΟΖ.

Μπορεί οι Γερμανοί (εκτός του σεναρίου… φαντασίας της Bild) να έδιναν μια εικόνα αποκλιμάκωσης, πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν χθες ότι η κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη, αφού η Τουρκία δεν έχει κάνει, ακόμα, το επόμενο προκλητικό βήμα της.

Click4more Ο Ερντογάν θα πληρώσει το τίμημα των S-400! Έρχονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Στη Αθήνα η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό και ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, που παρακολουθούν άγρυπνα όλες τις εξελίξεις, ενώ σε πολιτικό επίπεδο σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά μέσα σε λίγες ώρες τόσο με την Άγνκελα Μέρκελ όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, κάποια από τα 6 με 7 τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει από τις βάσεις τους, αλλά πέρα απ’ αυτό, τα υπόλοιπα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται έξω από τις βάσεις τους, στους τουρκικούς κόλπους, ίσως γιατί θέλουν έτσι να δείξουν πως είναι σε αναμονή. Το Oruc Reis, πάντως, παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια και ακόμη κι όταν ξεκινήσει θα χρειαστεί σχεδόν 24 ώρες για να φτάσει στο σημείο για το οποίο εκδόθηκε η NAVTEX.  

Click4more Διπλωματικός “μαραθώνιος” για αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη και το… μασάζ Μέρκελ σε Ερντογάν

Πολλοί αναφέρουν πως ίσως ο Ερντογάν θελήσει να δώσει την εντολή αύριο, 24 Ιουλίου, όταν μετατρέπεται σε τζαμί η Αγιά Σοφιά και -κυρίως- την ημέρα που είναι επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αλλάξει για να… “σβήσει” τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ό,τι είναι να γίνει, αν γίνει, θα γίνει υπό το “βλέμμα” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αφού ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί από τη Χίο έως τη Μεγίστη για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπει σήμερα (23.07.2020) τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα συναντήσει διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή. Θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάπτυξης και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 12:30. Στις 13:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Στις 18:15 ο πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 19:30 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Την Παρασκευή στις 09:30 θα γίνει το ραντεβού με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις