Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Reuters για EastMed: Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Μητσοτάκης

Εκτενές ρεπορτάζ για τον αγωγό EastMed φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters. Σημειώνει πως με τον αγωγό η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προωθούν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Μάλιστα η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2020 από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπένζαμιν Νετανιάχου και και Νικο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και όταν υπογράψει και η Ιταλία, ανέφερε η ανακοίνωση της Ελλάδας, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Reuters οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ συμφώνησαν τον Απρίλιο 2019 να προχωρήσουν στο έργο του μεσογειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη. Εχουν ορίσει μάλιστα ως τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή του το 2025.Η Ευρώπη επιθυμεί να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την γηραιά ήπειρο.

Και το δημοσίευμα του Reuters καταλήγει πως η τελευταία ανακοίνωση έρχεται εβδομάδες μετά την υπογραφή από την Τουρκία και τη Λιβύη συμφωνίας για τα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που θα μπορούσαν να περιπλέξει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνει πως νωρίτερα, τον Δεκέμβριο 2019, η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρεσβευτή, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη συμφωνία αυτή που ορίζει μία θαλάσσια διαδρομή κοντά στην Κρήτη.

“Μπλόκο” και επίσημα στον Ερντογάν! “Πέφτουν” οι υπογραφές στην Αθήνα!

Το newsit.gr σας είχε… προϊδεάσει ήδη από χθες, ωστόσο πλέον είναι επίσημο! Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed!

Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως χθες, Σάββατο 21.12.2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο και συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Το κυπριακό κανάλι SigmaLive, μετέδιδε χθες για τις υπογραφές στη διακρατική συμφωνία που θα μπουν αρχές του χρόνου τα εξής: “Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Ο Δένδιας στην Λιβύη και οι εξελίξεις… έτρεξαν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετέβη το πρωί της Κυριακής, 22.12.2019, αιφνιδιαστικά στην Λιβύη και η εξέλιξη αυτή μόνο… τυχαία δεν είναι.

Από κοινού με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντουλάχ αλ Θάνι, έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε Σαράτζ και Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους, στη Βεγγάζη.

Click4more: Ακραία προκλητικός ο Ερντογάν! “Γκρίζες” ζώνες στο Αιγαίο – “Θα έχουμε πρόσβαση στον EastMed”

Όπως μετέδιδε η ιστοσελίδα almarsad.co, αρχικά ο Αλ Θάνι στάθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή. Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. “Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- είπε: “Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράτζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Εν συνεχεία ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο.

Η δήλωση του Δένδια μετά την επίσκεψη στην Λιβύη και πριν… τις ανακοινώσεις για τον EastMed

Σε συνέχεια της επίσκεψής του σε Λιβύη και την Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας έκανε την εξής δήλωση:

“Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για την σταθερότητα στην περιοχή.

Click4more: Λιβύη: Προκαλεί ο Σάρατζ! “Αν έχετε ενστάσεις να πάτε στα δικαστήρια”!

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα”.

Όλα… έτρεξαν για τον αγωγό EastMed

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, δήλωνε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνιζε πως η συμφωνία “θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν”.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.

“Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια”, τόνισε ο κύριος Χατζηδάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις