Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Reuters: Στριμωγμένος ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει εκλογών – Τι θα δώσει για να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ και τι φοβάται

Reuters: Στριμωγμένος ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει εκλογών – Τι θα δώσει για να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ και τι φοβάται

Πως ο Αλέξης Τσίπρας θα λύσει τον γρίφο των εκλογών, είναι ο τίτλος του άρθρου του Reuters.
Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές αν δεν καταφέρει μέχρι το Μάιο να μειώσει την διαφορά με τη ΝΔ.
Άσχημα τα μαντάτα από την Ευρώπη. Ένα καθόλου καλό κλίμα περιγράφουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών φιλοξενεί το Reuters. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας το τελευταίο εξάμηνο εφαρμόζει ήδη την στρατηγική του για να επανεκλεγεί στην εξουσία βγάζοντας την Ελλάδα από τα “εξευτελιστικά” μνημόνια αλλά και λύνοντας ένα μεγάλο εθνικό θέμα με την πΓΔΜ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, όλα αυτά δεν αποδίδουν καρπούς. Με τις εκλογές να είναι κοντά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό, παρά τις απτές αποδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να ξυπνάει έστω και δειλά μετά από χρόνια κρίσης και μεγάλης ύφεσης.

Το Reuters κάνει αναδρομή στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας εξελέγη ως ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος το 2015 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στην λιτότητα και να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια. Όμως γρήγορα υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών και ακολούθησε πιστά τα θέλω τους. Τώρα, μετά από χρόνια λιτότητας πολλοί από τους ψηφοφόρους δεν έχουν δει την ζωή τους να αλλάζει, λέει το Reuters. Κάνουν οικονομία ακόμα και στο ρεύμα, αλλά είναι πνιγμένοι μέσα στα χρέη και ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος.

 

«Το χρέος μας είναι υπέρογκο και συνεχώς αυξάνεται, η ανεργία είναι ακόμα πολύ υψηλή», λέει στο Reuters ένας 30χρονος Αθηναίος που δουλεύει ως περιβαλλοντολόγος στον ιδιωτικό τομέα. Και συνεχίζει: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν είμαστε ηλίθιοι».

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι η στρατηγική του φτάνει τώρα στο σημείο που η κυβέρνησή του μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις μέσω της δίκαιης ανάπτυξης.

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα

Περιγράφοντας τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα το Reuters αναφέρει ότι από τον Αύγουστο που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την όποια οικονομική ανεξαρτησία για να καταργήσει τις δρομολογημένες περικοπές στις συντάξεις, τους φόρους στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις και να διευκολύνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά 11%.

Δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την επέκταση των δυτικών συνόρων της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Στα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ και σε άλλες περιοχές εκτός από τα 5 νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, να διευκολύνει τους πολίτες στην αποπληρωμή χρεών στα ταμεία αλλά και στις τράπεζες.

Επίσης, είναι να προσλάβει χιλιάδες στο δημόσιο μέχρι το 2020 αλλά και να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, να κάνει τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, πράγμα πολύ σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους. 

Δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την επέκταση των δυτικών συνόρων της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό, θα κατευνάσει τις εθνικιστικές φωνές, αναφέρει το Reuters και θα βοηθήσει στην δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Όμως, τονίζει ότι μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Επικαλείται επίσης την τελευταία δημοσκόπηση από την Μέτρον Ανάλυσις για το Βήμα της Κυριακής που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την διαφορά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα από όταν ανέβηκε στην εξουσία. Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ωθηθεί σε πρόωρες εκλογές αν αυξηθεί και άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα στις ευρωεκλογές έτσι ώστε να μπορέσει τον Οκτώβριο να κερδίσει και στις εθνικές εκλογές».

Το Reuters περιγράφοντας την πολιτική κατάσταση στην χώρα, λέει ότι έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, ότι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα με μια ψήφο από ανεξάρτητους βουλευτές μετά την παραίτηση του δεξιού συμμάχου του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η γειτονική πρώην γιουγκοσλαβική χώρα συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία αλλά η συμφωνία αποδείχθηκε αντιδημοφιλής στην Ελλάδα όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαφώνησαν με την χρήση του όρου Μακεδονία.

Κακή ατμόσφαιρα έξω

Το ερώτημα είναι πόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χτίσει συμμαχίες με τους εταίρους του ώστε να χαλαρώσει και άλλο τα δημοσιονομικά λουριά και να κερδίσει έτσι ψηφοφόρους.

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να χαλαρώνουν τα λουριά του χρέους. Οι δανειστές, παρακολουθούν διαρκώς την πρόοδο προκειμένου να εκταμιεύσουν κονδύλια για την Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, οι μεταρρυθμίσεις είναι σε νηπιακό στάδιο.

Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η υποδοχή από τους ευρωπαίους στο euroworking group δεν ήταν εξίσου θερμή. «Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική»  είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε πολλούς τομείς. Η γενική αίσθηση είναι θετική μεν για τον Τσίπρα και για ότι έκανε για την “Μακεδονία” αλλά αυτό δεν περνάει στις αγορές. Δεν μπορείς νανταλλάξεις το ένα με το άλλο».

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με η πιο πρόσφατη έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου καλή. Μια αρνητική έκθεση από την ΕΕ θα προβλημάτιζε τις αγορές και θα αποσταθεροποιούσε μια από τις σανίδες σωτηρίας για την επανεκλογή του Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από τις ήρεμες αγορές.

πηγή: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις