Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρεύμα: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου

Ρεύμα: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοινώνει τις επιδοτήσεις για το ρεύμα για το μήνα Ιανουάριο.

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Ευρώπη στις προτάσεις και στις λύσεις για την ενεργειακή κρίση.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τον Ιανουάριο είναι 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατόρα, και έτσι απορροφά το 87% της αύξησης.

Δηλαδή 33 λεπτά ανά κιλωβατώρα, για τις πρώτες 500. Για τις επόμενες 500 KWh θα είναι 28 λεπτά/KWh από 17 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.

Για πάνω από 1000 Kwh το μήνα, η επιδότηση θα είναι 19 λεπτά/Kwh.

Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση, η επιδότηση θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (5 λεπτά/Kwh). ΣΤο κοινωνικό τιμολόγιο η διαφορά απορροφάται κατά 100%.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή απορροφά το 90% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει οριζόντια επιδότηση 20 ευρώ ανά θεμιτή μεγαβατώρα, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

 

 

Δείτε αναλυτικά τα όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια  

«Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:  

* Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφούμε έως το 87% της αύξησης.  

* Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 Euro/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 Euro/MWh.  

* Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 Euro/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 Euro/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.  

* Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 Euro/MWh.  

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.  

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια  

* Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

* Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.

* Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.

* Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh. Απορροφούμε έως το 92% της αύξησης.  

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις