Πέμπτη, 23 Μαΐ
28oC Αθήνα

“Σαράφης”: Εμφανίστηκε και καταθέτει “όπως επιθυμεί”! Όλο το παρασκήνιο

Προανακριτική Σαράφης

Έγινε… άφαντος, εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά τελικά εμφανίστηκε ο “Σαράφης”.
Τι μεσολάβησε, τι… άλλαξε τα πάντα και γιατί η Δευτέρα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα.
Ο ρόλος του Αρείου Πάγου και όλο το παρασκήνιο για την Προανακριτική.

“Μάξιμος Σαράφης”. Ίσως το πιο “καυτό” όνομα της πολιτικής επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες και το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως δεν είναι καν… πραγματικό!

Πολλά έχουν γραφτεί κι έχουν ακουστεί, ωστόσο πλέον τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν και το newsit.gr σας παρουσιάζει απλά και κατανοητά τα γεγονότα γύρω από μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή, που μετετράπη σε “χάος”.

Πώς φτάσαμε από την… εξαφάνιση και το ένταλμα βίαιης προσαγωγής στην εμφάνιση -αυτοβούλως- και την κατάθεση που θα γίνει τελικά την προσεχή Δευτέρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Ποιος είναι ο “Μάξιμος Σαράφης”

Πρόκειται για τον έναν από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που έχει καλέσει για εξέταση η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Novartis.

Μαζί με την “Αικατερίνη Κελέση”, τον άλλο ( ή την άλλη, καθώς δεν είναι γνωστό ούτε το φύλο τους) προστατευόμενο μάρτυρα, είχαν καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2019 στον εισαγγελέα Σοφουλάκη, με την Προανακριτική να επανέρχεται και να ζητά νέα εξέτασή τους.

Προανακριτική Σαράφης

Και κάπου εδώ… ξεκινούν οι “επιπλοκές”

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ υποστήριζαν πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες “Σαράφης” και “Κελέση” θα πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσαν το 2019 ενώπιον του εισαγγελέα Σοφουλάκη (σ.σ. να σημειωθεί πως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο κατέθεσαν τότε), ενώ η Ελληνική Λύση χαρακτήριζε την όλη υπόθεση “παρωδία” και τόνιζε πως είναι εναντίον της διαδικασίας και πως συμμετέχει ως παρατηρητής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει έντονα από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο να καταθέσουν οι “Σαράφης” και “Κελέση” χωρίς “κουκούλες”, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα γίνονταν “βορά στα σκυλιά”.

Και φτάνουμε στην Τρίτη, 18.02.2020 – “Άφαντος” ο “Σαράφης”

Εκείνη την ημέρα, ο “Μάξιμος Σαράφης” δεν έδωσε το παρών στη ΓΑΔΑ όπου η Προανακριτική περίμενε… μάταια για να τον εξετάσει.

Την επόμενη μέρα το… αυτό έκανε και η “Αικατερίνη Κελέση”, με τις Αρχές να έχουν στα χέρια τους ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα “Σαράφη”, ο ο οποίος είχε εξαφανιστεί.

Click4more: Τα δυο τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ – «Στη διάθεσή σας» μετά τις δεσμεύσεις της ΕΛΑΣ

Σημειώνουμε εδώ πως ο “Μάξιμος Σαράφης” βρίσκονταν σε ιδιότυπο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε και η γυναίκα με το όνομα “Αικατερίνη Κελέση”.

Αυτό σημαίνει πως ο “Μάξιμος Σαράφης” είχε προστασία από την αστυνομία όποτε αυτός το επιθυμούσε και καλούσε τις αρχές και όχι σε καθημερινή και 24ωρη κάλυψη.

Ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει τα πραγματικά του στοιχεία είναι ένας αστυνομικός, ο οποίος και τον αναζήτησε στα τρία σημεία που είχε δηλώσει: Ένα σπίτι στα βόρεια προάστια, ένα στο κέντρο και ένα τρίτο σε περιοχή που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, όμως ήταν άφαντος από παντού…

Ο Άρειος Πάγος… έδωσε την απάντηση και ο “Σαράφης” εμφανίστηκε

Και φτάνουμε στα… φρέσκα κουλούρια. Την Πέμπτη, 21.02.2020, Η αντιπροσωπεία βουλευτών που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή έθεσε -εκ νέου- το θέμα της άρσης προστασίας των μαρτύρων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας τρία αιτήματα.

Ζήτησε ξανά να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κατέθεσαν το 2019 ενώπιον του εισαγγελέα Σοφουλάκη, με τον “Σαράφη” να επικοινωνεί λίγες ώρες μετά με τις αρμόδιες Αρχές και να δηλώνει έτοιμος να καταθέσει υπό τον όρο η εξέταση να γίνει με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του, καθώς εκφράζει φόβους για την ζωή του.

Η απάντηση, ωστόσο, που έδωσε την Παρασκευή, 22.02.2020, ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στα αιτήματα της Προανακριτικής, ήταν ξεκάθαρη: Πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως το επιθυμούν οι ίδιοι.

Αυτό βεβαίως “άνοιξε το δρόμο” για τον προστατευόμενο μάρτυρα ώστε να… εμφανιστεί.

Στην ΓΑΔΑ ο “Σαράφης”, την Δευτέρα η εξέτασή του με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά!

Μόλις λίγες ώρες μετά την “ετυμηγορία” του Αρείου Πάγου, ο “Μάξιμος Σαράφης” εμφανίστηκε!

Η χρονική συγκυρία δεν ήταν φυσικά τυχαία. Ο προστατευόμενος μάρτυρας, προφανώς ικανοποιημένος από την απάντηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ και είχε συνεννόηση με την Προανακριτική Επιτροπή, από την οποία του ζητήθηκε να βρίσκεται στο εν λόγω κτίριο, όπου εκεί θεωρείται το πιο προστατευμένο για τον ίδιο μέρος, μέχρι να πάρει μία απόφαση η Προανακριτική μαζί με την Εισαγγελία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί.

Μέχρι να παρθεί η απόφαση, ο “Μάξιμος Σαράφης” παρέμεινε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σαράφης

Λίγο αργότερα η απόφαση πάρθηκε και όρισε πως η εξέτασή του θα γίνει την Δευτέρα, 24.02.2020, στις 16:00 το απόγευμα, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας, η Προανακριτική θα συνεδριάσει πριν την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα…

Εκείνη την ημέρα -αν δεν γίνει πάλι,,, κάποια ανατροπή- ο “Μάξιμος Σαράφης” θα εξεταστεί από την Προανακριτική όπως ο ίδιος επιθυμεί, δηλαδή με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά της φωνής του και προφανώς από διαφορετικό δωμάτιο σε σχέση με αυτό που θα βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής.

Ίσως το πιο σημαντικό “επεισόδιο” της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν έχει “παιχτεί” ακόμη…

Δείτε την απαντητική επιστολή που έστειλε ο Άρειος Πάγος για το πώς θα εξεταστούν οι “Σαράφης” και “Κελέση”

Άναψε φωτιές η απάντηση του Αρείου Πάγου για το πώς θα εξεταστούν “Σαράφης” και “Κελέση”

Εν τω μεταξύ θέσεις “μάχης” πήραν νωρίτερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απάντηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πώς μπορούν να καταθέσουν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην Προανακριτική για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Έτσι σχολίαζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την απάντηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, για τον τρόπο που μπορούν να καταθέσουν οι λεγόμενοι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην υπόθεση Novartis.

Επιπλέον ο εισηγητής στην προανακριτική επιτροπή της ΝΔ Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας την απάντηση του Αρείου Πάγου έκανε την εξής δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε».

Ο “Σαράφης”, η “Κελέση” και τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά

Σε ερώτηση περί κατάθεσης με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: “Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επιδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τέλειωσαν”.

Υπενθυμίζεται πως επί της ουσίας ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μέσω εγγράφου που απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα τον επιλέξουν οι ίδιοι.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η απάντηση του Εισαγγελέα αποτελούν “κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη” και θεωρεί ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν». 

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια… το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ. / Intime.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις