Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Με βασικό πολιτικό αφήγημα «την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ξεκινάει την επόμενη Πέμπτη (14.04.2022) το απόγευμα το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και του Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Αυτό είναι το ζητούμενο και με βάση αυτό θα συζητήσουμε για το πολιτικό πρόγραμμα και τις άμεσες αιχμές που μπορούν να δώσουν το σήμα της ανατροπής όπως οι προτάσεις μας για το ιδιωτικό χρέος, τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί και ο αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης. Οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές χρειάζονται και ένα ζωντανό ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εργατικά σωματεία, στους επιστημονικούς φορείς, πρέπει να συγκροτηθούν ευρύτερες προοδευτικές πλειοψηφίες. Το συνέδριο θα συμβάλει θετικά σε αυτούς τους στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, η οποία μπορεί να προκύψει μέσα από συνεργασίες. «Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση» λένε και προσθέτουν: «Θα βγει με τις νεοφιλελεύθερες λογικές του κ. Μητσοτάκη ή με ένα πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο; Την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές το ερώτημα θα είναι αυτό. Οι οργανωμένες προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουν πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι παρωχημένο σε όλη την Ε.Ε. και που θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της δεκαετίας του 2010 έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονταν οι ευαγγελιστές του, θα χρειαστεί να συνεννοηθούν».

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 5.000 σύνεδροι, οι οποίοι το ερχόμενο Σάββατο θα ψηφίσουν για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Όλα δείχνουν ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα γίνουν αποδεκτές με μεγάλη πλειοψηφία- με βάση την εικόνα που υπάρχει από τους συνέδρους- ώστε στη συνέχεια στις 15 Μαΐου να στηθούν οι δύο κάλπες.

Με βάση την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Για Κεντρική Επιτροπή θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι 61.600 που έγιναν μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου.
  • Για πρόεδρο όμως θα ψηφίσουν όσοι θα εξακολουθούν να εγγράφονται μέλη ακόμη και «πάνω από την κάλπη», δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις