Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σφαγή κυβέρνησης – ΝΔ για τους δικαστές! Μαξίμου: Προσβάλλετε την δικαιοσύνη – ΝΔ: Οι πολίτες βλέπουν συναλλαγή

Σφαγή κυβέρνησης – ΝΔ για τους δικαστές! Μαξίμου: Προσβάλλετε την δικαιοσύνη – ΝΔ: Οι πολίτες βλέπουν συναλλαγή

– Τα ίδια έκανε και ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός, απαντά το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη ΝΔ
– Οργισμένη ανακοίνωση από τη ΝΔ: «Οι δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή»
– Ευάγγελος Βενιζέλος: Μου προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ
– Στην συνάντηση που είχε με την ηγεσία της δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθούν αυξήσεις στα ανώτατα κλιμάκια

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά την δριμεία επίθεση που δέχθηκε για τους χειρισμούς της στο θέμα των μισθολογικών των δικαστών. Με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσβάλλει την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου.

«Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου. Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση και μαλιστα σε υστερόγραφο αναφέρεται:

Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν τον πολιτικό σάλο

Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις δυο αντιπροέδρων του ΣτΕ με αιχμές κατά του Προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου για τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ακολούθησε μια συνάντηση σύσσωμης της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα τόσο ο Προέδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου όσο και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έκαναν δηλώσεις που συνήθως γίνονται από συνδικαλιστές και όχι από την ηγεσία της δικαιοσύνης.

Η κα Θάνου δήλωσε: «Η συνάντηση έγινε μετά από δικό μας αίτημα γιατί θέλαμε να τεθούν προς συζήτηση, επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του δικαστικού έτους, διάφορα θεσμικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Επίσης, θέλαμε, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να θέσουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, η διασφάλιση του μισθολογίου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και διάφορα άλλα θέματα».

Για το εάν υπάρχει συμφωνία στα μισθολογικά ζητήματα και εαν υπάρχει θέμα αυξήσεων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών». «Ούτε αυξήσεως βεβαίως», απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία τέτοια περίοδο δεν θα ζητούσε ποτέ κανείς αύξηση» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, απλώς, να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας». Επίσης, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το μισθολόγιο των δικαστών παραμένει ως έχει.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου άφησε αιχμές για συναδέλφους του όσον αφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι ό«σοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας που επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην δικαιοσύνη και την βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».

Όμως, το γεγονός ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης επέλεξε να ασχοληθεί με τα μισθολογικά προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο μεταξύ άλλων για συναλλαγή αλλα και για θεσμική εκτροπή! Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΣΚΑΙ και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι του προκαλούν “θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ”.

Είπε, ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης προκαλούν πρόβλημα στη δικαιοσύνη και ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές νιώθουν ότι βρίσκονται υπό απειλή, με συνέπεια να προκύπτει πρόβλημα στο κράτος δικαίου.
«Δεν μπορεί ο θύτης (ο Αλέξης Τσίπρας) που προκαλεί το ζήτημα της δικαιοσύνης να έρχεται μετά να εμφανίζεται ως εγγυητής . Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις από τους δικαστικούς “διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας”, γιατί αφήνεται η εντύπωση ότι υπάρχει κάποια συναλλαγή την ώρα που εκκρεμούν πολλά θέματα».

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ:

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε