Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σφάχτηκαν Κοτζιάς – Τσαβούσογλου – Επεισοδιακά τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη

Σφάχτηκαν Κοτζιάς – Τσαβούσογλου – Επεισοδιακά τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Αιχμές Τσαβούσογλου για τους 8 τούρκους αξιωματικούς
– «Οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας», είπε
– Το φαρμακερό σχόλιο του Νίκου Κοτζιά για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών την ώρα των εγκαινίων

Το δικό της σόου έστησε πάλι η Τουρκία επιχειρώντας να προκαλέσει την Ελλάδα και μάλιστα στη Σμύρνη και στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου. Την ώρα των εγκαινίων παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια αποστροφή του υπουργού του Ερντογάν έβαλε φωτιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετέβη στη Σμύρνη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη. Εκεί είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης παρέστη στην τελετή.

«Δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα τουρκικά εδάφη άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες απο εσάς. Δεν θα αφήσουμε τους επίδοξους πραξικοπηματίες και τους τρομοκράτες να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Tσαβούσογλου απευθυνόμενος στο Νίκο Κοτζιά.

Απαντώντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Μεβλούτ. Ευχαριστώ την Τουρκία για την φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας. Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη. Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το Προξενείο μας».

Την ίδια ώρα γίνονταν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης. Μάλιστα, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πρόβες για αεροπορικό σόου. Όμως, από την ελληνική διπλωματική αποστολή σχολιάστηκε ότι είναι περίεργο που έγινε την ώρα των εγκαινίων.

Όλα ξεκίνησαν καλά αλλά…

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη», και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε» ήταν τα πρώτα λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη Σμύρνη ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας», εξηγώντας ότι είναι για δεύτερη φορά τόπος συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του «με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

«Σήμερα», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες – ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Τουρκία: «Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο». «Η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου ήθελε να κάνει τα δικά του…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης. Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών που συνδέονται και από 5.000 κοινές λέξεις. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε στη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνοντας ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων τους. «Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου», σημείωσε.

Και μετά τα καλά λόγια έριξε την βόμβα απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικόπηματίες ή τρομοκράτες».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου περπάτησαν στην παραλία της πόλης όπου έγιναν αποδέκτες ζεστής υποδοχής από απλούς πολίτες με τους οποίους συνομίλησαν, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον κ. Κοτζιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις