Τρίτη, 21 Μαΐ
26oC Αθήνα

Σκηνικό δημοψηφίσματος για Ασφαλιστικό και μέτρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σκηνικό πόλωσης, αν όχι “δημοψηφίσματος”, για τις κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα στήνει ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σύγκρουση των δυνάμεων που στήριξαν το “ναι” και το “όχι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για το ένα χρόνο από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα απέναντι στην ΝΔ και τα….”ποταμίσια” εξαπτέρυγα της, κάνοντας λόγο για “δήθεν μεταρρυθμιστές”, καταγγέλλοντας εκ νέου κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας ότι “μηχανεύονται” την πτώση κυβέρνησης με κάθε τρόπο, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η νέα τακτική που θα ακολουθήσει από δω πέρα η κυβέρνηση απέναντι σε επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς ο κ. Τσίπρας έβαλε διαχωριστική γραμμή μεταξύ “μικρομεσαίων” και “μεγάλων”, μια τακτική ουσιαστικά “διαίρει και βασίλευε”, καλύπτοντας πολιτικά αφενός τον Γιώργο Κατρούγκαλο και αφετέρου υποσχόμενος “διορθώσεις” στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό μετά από ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη με τους δανειστές “δεν έχει τελειώσει και είναι μπροστά μας”, λέγοντας μάλιστα ότι η “μάχη των μαχών” για την Κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εφόσον η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση έχουν αίσιο τέλος, αποκάλυψε τις 4 μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2016:

– Αναπτυξιακός νόμος
– Νέος αναλογικός εκλογικός νόμος
– Απομείωση χρέους
– Συνταγματικής αναθεώρηση

Κατά τον κ. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της ιστορίας”, χαρακτηρίζοντας το 2016 “έτος μηδέν” για τον τερματισμό της επιτροπείας, οριοθετώντας την πολιτική αντιπαράθεση στο δίπολο νεοφιλελεύθερη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας μάλιστα τη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ.

Πάντως να σημειωθεί ότι το κλειστό γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ δεν γέμισε ασφυκτικά και σίγουρα έλειψε το πάθος, πέρα από τα τυπικά χειροκροτήματα ενώ τα πρόσωπα των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος που κάθονταν στις πρώτες σειρές ήταν αποκαλυπτικά της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση, με τους 3 επόμενους μήνες, όπως είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να είναι καθοριστικοί για την επιβίωση της.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε