Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στις πολεμικές απειλές της Τουρκίας

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στις πολεμικές απειλές της Τουρκίας
Φωτογραφία αρχείου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι για τα “12 μίλια”. “Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;”, είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., τονίζει σε ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πολεμικές απειλές του Φουάτ Οκτάι. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, είπε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;”.

Το ελληνικό ΥΠΕ υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι “η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

“Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις