Πολιτική

“Σκληρό ρόκ” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θέμα ημερών είναι πλέον η πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθεί και -ει δυνατόν- να βρεθεί χρυσή τομή στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το θέμα, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, συχνά-πυκνά λέει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με 300 υπέρ, δηλαδή ομόφωνα.

Επιχειρώντας να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για “επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου”, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη “να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως “προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων”.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει ότι: “Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας”.

Την πρόταση αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως “αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους“. Στην ίδια “γραμμή” και ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων “υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού“.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως “δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛ.Α.Σ: Στήνει οργανωτικό δίκτυο σε όλη τη χώρα – Οι συντονιστές των Περιφερειών και η νέα δομή, όλα τα ονόματα
Η Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ενέκρινε τη συγκρότηση του Οργανωτικού Γραφείου και τον επιμερισμό των τομέων ευθύνης - Ολοκληρώθηκε ο «χάρτης» των περιφερειακών συντονιστών - Στόχος η οργανωτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και η διαρκής επαφή με την κοινωνία
Αλέξης Τσίπρας 35
Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» – «Ολοκληρώθηκε η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας»
Στο τέλος του 2026 διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη - Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του για χαμηλότερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Κυριάκος Μητσοτάκης 132
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 34