Πολιτική

“Σκληρό ρόκ” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θέμα ημερών είναι πλέον η πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθεί και -ει δυνατόν- να βρεθεί χρυσή τομή στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το θέμα, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, συχνά-πυκνά λέει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με 300 υπέρ, δηλαδή ομόφωνα.

Επιχειρώντας να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για “επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου”, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη “να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως “προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων”.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει ότι: “Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας”.

Την πρόταση αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως “αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους“. Στην ίδια “γραμμή” και ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων “υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού“.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως “δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 17
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 5
Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και μας καλύπτουν οι εξηγήσεις Πλεύρη για την υπόθεση Μαζωνάκη» – Δεν ζητάμε άδεια για μείωση ΕΦΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ευρωπαϊκή άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Παύλος Μαρινάκης