Πολιτική

“Σκληρό ρόκ” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Θέμα ημερών είναι πλέον η πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθεί και -ει δυνατόν- να βρεθεί χρυσή τομή στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το θέμα, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, συχνά-πυκνά λέει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με 300 υπέρ, δηλαδή ομόφωνα.

Επιχειρώντας να αποκρούσουν τα κυβερνητικά σχέδια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για “επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου”, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη “να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως “προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων”.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη για την συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει ότι: “Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας”.

Την πρόταση αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει ως “αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους απόδημους“. Στην ίδια “γραμμή” και ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων “υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού“.

Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου ωστόσο καθιστούν σαφές πως “δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Κύπρο και Μέση Ανατολή: «Για ακόμη μία φορά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την αποστολή φρεγατών και F-16, την αυξημένη επιφυλακή και τους επαναπατρισμούς, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την εκλογική περιφέρεια κατοίκων εξωτερικού και για την «πολιτικοποίηση» των υποκλοπών
Παύλος Μαρινάκης
Πυρά της αντιπολίτευσης για την «εμπλοκή» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή: Τα δύσπεπτα φασόλια, ο Λουδοβίκος και οι βάσεις των ΗΠΑ
Η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για την κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, τον ρόλο των ελληνικών υποδομών και την αμυντική συνδρομή προς την Κύπρο, με το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο να περνά σε δεύτερο πλάνο
Βουλή
8
Ρήγμα στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης και Μαντζουράνης υπέρ της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο
Με κοινή δήλωση τα στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν «απροϋπόθετη» στήριξη της Μεγαλονήσου με φρεγάτες και μαχητικά, στον απόηχο των εσωκομματικών ζυμώσεων για τη στάση απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
Μαντζουράνης και Ραγκούσης
Νίκος Δένδιας για απόφαση Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή: «Ιστορικός σταθμός για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η δημοκρατική έννομη τάξη διαθέτει τα μέσα να προστατεύεται από εγκληματικές οργανώσεις που δρουν υπό τον μανδύα κόμματος και έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του από το 2012
Δίκη Χρυσής Αυγής, Εφετείο
Μητσοτάκης κατά Κουτσούμπα για την Κύπρο και αιχμές για «πατριώτες της φακής»: «Μάλλον ήμουν προσβλητικός για τις φακές»
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο αμέσως μετά την παρέμβαση του γγ του ΚΚΕ, απορρίπτοντας την κριτική περί «εμπλοκής» και μιλώντας για «αμηχανία» κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Κυριάκος Μητσοτάκης 79
Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πρωτοβουλία με την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ προειδοποίησε για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν οι ελληνικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις
Νίκος Ανδρουλάκης