Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σκόπια: Η αποτίμηση της επίσκεψης Κοτζιά και το Gorna Makedonija που… ξέφυγε στον Τσίπρα

Σκόπια: Η αποτίμηση της επίσκεψης Κοτζιά και το Gorna Makedonija που… ξέφυγε στον Τσίπρα
Φωτογραφία Reuters

Με θετικό πρόσημο αποτιμάται η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια από διπλωματικές πηγές και των δυο πλευρών. Κάθε συνάντηση απομακρύνει την καχυποψία κι ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών, σχολίασαν στο ΙΒΝΑ.

Η σύγκλιση κερδίζει έδαφος και οι διαφορές δείχνουν να ελαχιστοποιούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ουσίαν ότι έχει βρεθεί οριστική λύση. Όμως είναι θετικό ότι υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να βρεθεί κοινός τόπος στις διαβουλεύσεις στο ονοματολογικό και στα επιμέρους ζητήματα που παραμένουν τα αγκάθια σε μια επικείμενη συμφωνία.

Η νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου, παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και θα “κλειδώσει” τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για το νέο γύρο διαβουλεύσεων προς την τελική ευθεία.

Το Gorna Makedonija που… ξέφυγε στον Τσίπρα

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής (23.03.2018), μια ατάκα που προκάλεσε αίσθηση “πέταξε” ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την… “το Gorna Makedonija”!

Η δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρα ευχήθηκε στην Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες αν εκπροσωπεί την… «το Gorna Makedonija», δηλαδή την Βόρεια Μακεδονία.

Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που θα δώσει το όνομα, μιας και ήδη διεθνώς την αποκαλούν «Μακεδονία» εδώ και πολλά χρόνια.

Στην συνέχεια βέβαια προσπάθησε ίσως… να το μαζέψει, λέγοντας πως ο ίδιος δεν προτείνει την ονομασία αυτή, και πως θα το κρίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 20:31

Με πληροφορίες από Balkaneu

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις