Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκοπιανές πηγές: Ελάχιστες λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία – Στις Πρέσπες συνεργάτες του Ζάεφ!

Σκοπιανές πηγές: Ελάχιστες λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία – Στις Πρέσπες συνεργάτες του Ζάεφ!
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ έγινε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018)
– Νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί της Τρίτης
– Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Σκοπίων, η συμφωνία έχει κλείσει κατά 98%
– Συνεργάτες του Ζάεφ βρίσκονται ήδη στις Πρέσπες για τα διαδικαστικά της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Κατά 98% έχει κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων στον ΑΝΤ1, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες, συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της συνάντησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018) σε πολύ καλό κλίμα.

Το τηλεφώνημα έγινε στις 3 το μεσημέρι και διήρκησε μέχρι τις 4, ενώ αύριο, Τρίτη, θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, «αγκάθι» για την τελική συμφωνία για το Σκοπιανό αποτελεί το erga omnes. Οι Σκοπιανοί ήθελαν να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές σε βάθος δύο ετών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα για τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως «αν θα έχουμε συμφωνία, θα έχουμε συμφωνία για όλα».

Επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική – Σλαβική.

Κρίσιμη η Τρίτη

Στην περίπτωση, που στην αυριανή, νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υπάρξει συμφωνία, οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Πρέσπες, όπου θα υπογράψουν ένα προσύμφωνο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις