Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σκοπιανό: Μαραθώνια η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Κοτζιάς Ντιμιτρόφ

Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 23.00 (ώρα Ελλάδας). Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποχώρησαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Απειλεί με παραίτηση ο Ντιμιτρόφ

Στο μεταξύ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απειλεί με παραίτηση στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, που επικαλέστηκε πηγές της ΠΓΔΜ, ο Ντιμιτρόφ είναι έτοιμος να παραιτηθεί, αν δεν επιλυθεί το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας πως θα ήταν το καλύτερο, αν αυτός είναι το εμπόδιο σε μια λύση.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 αν αυτό είναι το τέλος της διαδρομής, εννοώντας τη συνάντηση με Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, απάντησε “δεν ξέρω, αλλά μπορεί να είναι το τέλος της δικής μου διαδρομής”.

Την Πέμπτη (24.05.2018) οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, έπιασαν ξανά το… νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Την Τετάρτη, κ. Κοτζιάς άφησε στη… σοφία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την παραγωγή αποτελέσματος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση, και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία»). Η ελληνική πλευρά, ως γνωστόν, θα δεχόταν την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις