Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

“Σκοτωμός” Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή για εγκληματικότητα, Siemens και Αυγενάκη

“Σκοτωμός” Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή για εγκληματικότητα, Siemens και Αυγενάκη

Απ΄όλα είχε η συζήτηση για την εγκληματικότητα στην Βουλή. Η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη κορυφώθηκε στις δευτερολογίες και οι δυο ηγέτες πήραν τον λόγο και για τρίτη φορά παρότι δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό.

Οι δυο πολιτικοί κονταροχτυπήθηκαν στην Βουλή ιδιαίτερα στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη καλώντας τον να απομακρύνει τον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ζήμενς. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αποκαλώντας πολλές φορές “ψεύτη” τον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση σιγοντάριζε τους κουκουλοφόρους και όσους έκαιγαν την Αθήνα για να πέσει η τότε κυβέρνηση.

Μην μιλήσεις κι εσύ για σαρανταποδαρούσες

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό με το καλημέρα σας.

«Ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες γιατί ο κόσμος υποφέρει και το τελευταίο που θέλει να ακούει είναι σαχλαμάρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. «Η αστυνομία ξέρει, μπορεί και έχει ικανότατα στελέχη. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν την αφήνει να κάνει τη δουλειά της. Ποιος άνοιξε τις πόρτες των φυλακών, κύριε Τσίπρα; Θα σας το πω εγώ. Η κυβέρνησή σας τις άνοιξε. Καταργήσατε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας μετατρέποντας τις απλές φυλακές σε κέντρα διοίκησης εγκληματικών ομάδων. Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί είναι η βάση του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν το γνωρίζετε κ. Τσίπρα»;

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης ξεκαθάρισε: «Δεν είναι κατόρθωμα της Κυβέρνησης η σύλληψη του παρ’ ολίγον δολοφόνου του Λουκά Παπαδήμου. Είναι επιτυχία της αστυνομίας. Η σύλληψη του 29χρονου έγινε μέσω DNA. Ενα νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε, καταψήφισε ακόμα και σήμερα ζητάει να καταργηθεί. Αν καταδικαστεί ο 29χρονος δεν θα πάει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, και θα μπορεί να δικτυώνεται με άλλους εγκληματίες».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών αποφυλακίστηκαν 2.000 κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα».

«Δικό σας είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ψηφίσατε παρά τις προειδοποιήσεις της Δικαιοσύνης. Επί των ημερών σας αποφυλακίστηκαν 2.000 κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα».

Ζητήστε συγγνώμη από όλους κ. Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε: «Τι έχετε να πείτε στη μητέρα του 27χρονου κοσμηματοπώλη που δολοφονήθηκε από έμπορο ναρκωτικών και απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στη σύζυγο του εστιάτορα από την Ύδρα που δολοφόνησαν ληστές που απελευθερώθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στα παιδιά του 70χρονου συνταξιούχου που δολοφονήθηκε από κακοποιό που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στους γονείς της 19χρονης φοιτήτριας που σκότωσε και βίασε στη Γερμανία, ο Αφγανός που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στην ηλικιωμένη γυναίκα που την έκαψαν με σίδερο εγκληματίες που είχαν απελευθερωθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου;

Είναι ντροπή να μην έχετε πει μια λέξη αυτοκριτικής. Οφείλετε έστω μια συγνώμη, καταργώντας αμέσως το νόμο Παρασκευόπουλου».

Ανομία στα Πανεπιστήμια

«Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα προαύλια έχουν μετατραπεί σε εμποροπανήγυρη χωρίς κανείς να παρεμβαίνει για την κατάντια τους. Τι κάνετε για την ανομία στα ΑΕΙ; Πήρατε κάποια πρωτοβουλία; Μπήκε κάποιος εισαγγελέας; Καλέσατε έστω την πανεπιστημιακή κοινότητα να παρέμβει;»

Πολιτική η εντολή προς την αστυνομία να μην παρεμβαίνει στα Εξάρχεια

Και συνέχισε: «Ο Ρουβίκωνας απειλεί. Τραμπουκίζει. Και o αρχηγός του ποστάρει ανενόχλητος στο Facebook. Ξέρετε κύριε Τσίπρα ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν γιάφκες με όπλα; Ναι ή όχι; Σας απασχολούν κ. Τσίπρα οι συνεχείς επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή; Δεν μας αφήνουν να επέμβουμε λέει η ΕΛΑΣ. Και σας ρωτώ κ. Τσίπρα: Γιατί εμποδίζετε την αστυνομία να επέμβει στα Εξάρχεια; Η εντολή της μη επέμβασης της αστυνομίας είναι πολιτική. Και η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για αυτό».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα: «Εργο της κυβέρνησης είναι ότι οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 25% και οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα κατά 10%. Μέχρι πρότινος λέγατε ότι η αστυνομία πρέπει να αφοπλιστεί και να καταργηθούν τα ΜΑΤ. Αυτό ζητούσατε κ. Τσίπρα. Εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα ήσασταν που είχατε χαρακτηρίσατε τα ΜΑΤ «παρακρατικές συμμορίες». Ζητήστε μια συγγνώμη κ. Τσίπρα. Έστω μία φορά. Δεν θα το κάνετε και το ξέρω. Διότι ούτε φιλότιμο έχετε ούτε και αίσθημα ντροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την αστυνομία

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, το νόμο Παρασκευόπουλου, την κατάργηση της ομάδας Δ, τον περιορισμό των περιπολιών, και την ανοχή σε φαινόμενα βίας και ανομίας.

Είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που εγκατέλειψε τις πετυχημένες δράσεις αναβάθμισης της ελληνικής αστυνομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τον θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Η ομάδα Δέλτα καταργήθηκε κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ρουβίκωνα. Για τη ΝΔ η ασφάλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας. Με τη ΝΔ η αστυνομία θα επιστρέψει στις γειτονιές και τα πανεπιστήμια θα πάψουν να είναι άσυλο τραμπούκων. Με τη ΝΔ οι φυλακές υψίστης ασφαλείας θα επαναδημιουργηθούν και ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί. Η  ΝΔ θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Οι ποινές θα εφαρμόζονται και εγκληματίες θα είναι στη φυλακή. Η ΝΔ θα ξανακάνει ασφαλείς, ελεύθερους και αξιοπρεπείς τους πολίτες, σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή Ελλάδα».

Τσίπρας: Θα έπρεπε να ντρέπεσαι! Αναπαράγεις fake news

«Να ζητήσετε συγγνώμη για όσα ισχυρίζεστε περί κύκλου αίματος στη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ. Χαρακτήρισε «ντροπή» τα όσα υποστηρίζει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για τον νόμο Παρασκευοπούλου.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

«Επι των ημερών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας «σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται»:

Μείωση στις απάτες, σημαντικό για περίοδο κρίσης, όπως και στις υποθέσεις πλαστογραφίας.

Μείωση κατά 6,8% στις κλοπές-διαρρήξεις καταστημάτων

Μείωση 8,6% στις κλοπές-διαρρήξεις σε σπίτια

Μείωση στην παραβατικότητα στο πεζοδρόμιο, 67% κάτω στις αρπαγές τσαντών, όπως και μείωση 75% στις ληστείες με αρπαγή τσαντών

Μείωση 21,9% σε ληστείες εντός σπιτιών

Μείωση 21,5% στις ληστείες σούπερ μάρκετ

Για την περιβόητη έξαρση των επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών, στην Αττική: 10 επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα την περίοδο2012-2014, 8 την τριετία 2015-2017. 129 επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών επί των ημερών σας, 33 από το 2015 μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός “χρέωσε” στο Κυριάκο Μητσοτάκη, “copy paste” ορισμένων δημοσιευμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι ανακριβή, όπως είπε, για να προσθέσει ότι «πιάνεστε από τα “fake news”».

«Γιατί το κάνετε αυτό, γιατί σας έχει πιάσει απελπισία, σας έχει λείψει η εξουσία κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό το κάνετε αυτό» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα έχει χιλιάδες χαρούμενους τουρίστες

«Η Αθήνα είναι πλέον ασφαλέστερη, στο κέντρο της έχει χιλιάδες χαρούμενους τουρίστες καθημερινά να βλέπουν τα αξιοθέατα και όχι κουκουλοφόρους να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, όπως συνέβαινε επί των ημερών σας. Και η ΕΛΑΣ αξιοποιεί το δυναμικό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καταπολέμηση του εγκλήματος», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ενώ εσείς το πρωί διακηρύττατε το νόμο και την τάξη, το βράδυ υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών. Επί Νέας Δημοκρατίας -με αρμόδιο υπουργό εσάς, κ. Μητσοτάκη, στο αντίστοιχο υπουργείο και τον κ. Δένδια, που εξεγείρεται σήμερα, υπουργό Δημόσιας Τάξης- καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Οι δικοί σας σύντροφοι ήταν που αποκαλούσαν τους αστυνομικούς “γουρούνια και δολοφόνους”

Με προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχετε κάνει κωλοτούμπα στα πάντα, ένα πράγμα μένει σταθερό: η έφεσή σας στα ψέματα και τις συκοφαντίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε: «Τώρα θυμηθήκατε την Ελληνική Αστυνομία; Οι δικοί σας σύντροφοι ήταν που αποκαλούσαν τους αστυνομικούς “γουρούνια και δολοφόνους”. Εσείς λέγατε ότι η Αστυνομία πρέπει να αφοπλιστεί και τα ΜΑΤ να καταργηθούν. Εσείς αρνιόσασταν ότι στη βία δεν υπάρχει ιδεολογία… Αυτή δεν είναι μία ατζέντα που αφορά την αριστερά, τη δεξιά ή το κέντρο. Δεν θυμόσαστε τι συνέβαινε στην χώρα το 2012, το 2013 και το 2014; Εσείς υπονομεύατε τότε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, εσείς συμμετείχατε στην επανάσταση των αγανακτισμένων. Τι συμβαίνει στις φυλακές; Γιατί καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ; Μιλήσατε και είναι ντροπή σας που μιλήσατε για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Δεν αφήσαμε κανένα υπονοούμενο και είναι ντροπή σας για τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχασε την ζωή του. Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε μέσα στις φυλακές. Δεν βρήκατε μία λέξη για τη βία στα Πανεπιστήμια, για το ότι διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών διαπράττουν εγκλήματα και βρίσκουν άσυλο. Το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και ο ποινικός κώδικας θα ισχύει και εκεί, με εξαίρεση την ελευθερία της έκφρασης. Ομάδες πολιτικών σας φίλων έχουν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε κέντρα ανομίας».

«Είσαι χυδαίος και συκοφάντης»

Ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: «Με την προκλητική χυδαιότητα που σας διακρίνει, να μιλήσετε για απολύσεις στην Αστυνομία επί των ημερών μου, είσαστε χυδαίοι συκοφάντες. Αυτό που έκανε ο κ. Δένδιας ήταν να καταργήσει κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν απολύθηκαν, μεταφέρθηκαν σε άλλες θέσεις. Ζητήστε συγγνώμη τώρα».

«Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό φερέφωνο εφημερίδας»

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε στην αναφορά του κ. Τσίπρα για τις σχέσεις του γραμματέα του κόμματος με ποινικούς.

«Αναφερθήκατε στην υπόθεση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι έντυπα και ιστοσελίδες ήταν φερέφωνα της πολιτικής σας γραμμής. Πρώτη φορά βλέπω να γίνεστε φερέφωνο μίας εφημερίδας. Μιλήσατε σαν επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί με τη στήριξη Μέσων Ενημέρωσης που εσείς δημιουργήσατε. Επιστρέφετε τη χώρα στις χειρότερες μέρες του “αυριανισμού” γι’ αυτό και ο κ. Κουρής είναι ο πιστότερος θαυμαστής σας. Από εδώ απευθύνω μήνυμα στα διαπλεκόμενα “τζάκια”, παλιά και νέα, που σας συναναστρέφονται εσχάτως. Όχι μόνο δεν σας φοβόμαστε αλλά θα συντριβείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, στην οποία θα λογοδοτήσετε. Κάποιοι άλλοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Εκλογές έχουν χάσει πολλοί, δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να προσπαθείτε να επιβιώσετε μέσα από συνεργασίες με Κουρήδες και Μπαξεβάνηδες».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του, υποστηρίζοντας ότι δεν πήρε απαντήσεις για τα ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό, γιατί άνοιξε τις φυλακές, γιατί κατάργησε τις φυλακές τύπου Γ, γιατί αποδυνάμωσε την Ελληνική Αστυνομία, για να προσθέσει: «Η συγγνώμη δεν είναι συμβατή με τον κυνισμό σας».

Τέλος, σύντομη αναφορά έκανε στα οικονομικά λέγοντας: «Δεν μας αρέσει ότι δημιουργείτε ψεύτικα πλεονάσματα, δίχως να δίνετε συντάξεις. Δεν μας αρέσει ότι έρχεστε κυνικά και ομολογείτε ότι η πολιτική σας διέλυσε τη μεσαία τάξη. Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις τα έπαιρναν από τους πλούσιους για να τα δίνουν στους φτωχούς. Εσείς τα παίρνετε από όλους και κάνετε όλους φτωχότερους».

Δευτερολογία Τσίπρα στη Βουλή: «Σε κρατάει ο Αυγενάκης και δεν του ζητάς εξηγήσεις»

«Γιατί παρέχετε αυτή τη στήριξη στον κ. Αυγενάκη;» ρώτησε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός. «Τον κρατάει ο κ. Αυγενάκης και δεν του ζητάει εξηγήσεις» είπε.

Και συνέχισε: «Ο κ. Αυγενάκης, ενώ κατάγεται από μία περιοχή που έχει φιλότιμο, αντί να δώσει εξηγήσεις, απολύει τον έμπιστό του, ο οποίος συνομιλώντας με μαυροαγορίτη φέρεται να λέει ότι ο άριστος συνεργάτης σας είναι αυτός που διευκόλυνε να αποφυλακιστεί ένας εκ της σπείρας των απαγωγέων του Παναγόπουλου. Αντί να ζητήσετε εξηγήσεις, έρχεστε εδώ και επικεντρώνετε την κριτική σας στο Μέσο που δημοσίευσε τη δικογραφία» ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ακόμη: «Ανομία και εγκληματικότητα δεν είναι μόνο οι μολότοφ, είναι οι εκβιαστές,οι λαθρέμποροι χρυσού, η Siemens και τα “δώρα” σε πολιτικούς, η διαφθορά, τα ατελείωτα σκάνδαλα του λευκού κολάρου. Δεν τολμήσατε να αποπέμψετε τον κ. Αυγενάκη για τις συναλλαγές του με το παρακράτος. Αντ΄ αυτού, γι άλλη μια φορά, εκφράστε τη βεβαιότητά σας ότι θα νικήσετε στις επόμενες εκλογές. Ο ελληνικός λαός θα είναι τελική ετυμηγορία. Αλλά να είστε σίγουρος. Σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Ελλάδα, η Siemens δεν κέρδισε εκλογές».

Μητσοτάκης επι προσωπικού: Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens

«Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού για τρίτη φορά στη Βουλή.  Συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Το ξέρετε, αλλά επαναλαμβάνετε την ίδια συκοφαντία. Θα σας ζητήσω να μην το ξανακάνετε, γιατί ψεύδεστε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στις αναφορές του περί παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «διαρρέουν στην ίδια εφημερίδα επιλεκτικά αποσπάσματα που αφορούν συνομιλίες στελεχών της ΝΔ. Η πραγματικότητα είναι ότι μονίμως υπάρχει απειλή ότι κάποιος ακούει κάποιον και ότι μπορεί να διαρρεύσει σε κάποια εφημερίδα για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ».

Είπε ακόμη: «Ο κ. Σκλαβούνης ουδέποτε ήταν σύμβουλός μου. Για τον κ. Μαυρίκο, ούτε τα γνωρίζω, ούτε με αφορούν, αλλά πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Παππά για τα τιμολόγια που εξοφλούσε στον κ. Μαυρίκο».

Τελευταία απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός παίρνοντας για τρίτη και τελευταία φορά τον λόγο είπε ότι για το απόρρητο των επικοινωνιών οι συνομιλίες βρέθηκαν στην δικογραφία και είναι ανοικτή σε όλους τους δικηγόρους.

«Θέλετε και τα λέτε αυτά ή σας ξεφεύγουν;», είπε στον κ. Μητσοτάκη. Και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις. Είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ψεύτης. Το αν εσείς είστε ή δεν είστε αθώος δεν είναι η Βουλή που θα το κρίνει. Για άλλη μια φορά με είπατε ψεύτη και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους σας. Εγώ μετέφερα εδώ όχι την δική μου κρίση για το αν πήρατε τα δώρα από την Siemens αλλά την κατάθεση της γραμματέως Χριστοφοράκου. Είναι αυτός που διέφυγε στο εξωτερικό και η γραμματέας βγήκε στο δικαστήριο και είπε ότι είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για το πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις