Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Σουδάν: Στους 150 οι Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα – Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος, λέει το ΥΠΕΞ

Σουδάν: Στους 150 οι Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα – Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος, λέει το ΥΠΕΞ

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν. Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες – σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ – βρίσκονται στη χώρα, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (18.04.2023) στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, το υπουργείο Εξωτερικών είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν. Υπενθύμισε δε ότι όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

Ο υφυπουργός – αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού – δήλωσε πως στο Σουδάν υπάρχουν πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και 150 Έλληνες, γνωστοποιώντας ότι οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες (17.04.2023) σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα. 

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν – Διπλωματική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση, προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στους δύο αντιμαχόμενους

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε. Για τους Έλληνες τραυματίες, σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή. 

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης. «Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε. Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».

«Φώναζε “εγώ τελείωσα”!» – Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία για εγκλωβισμένο Έλληνα στη Μητρόπολη του Σουδάν

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι – ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά  – είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται. 

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο Ανδέας Κατσανιώτης.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις