Πολιτική

Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συναθροίσεις – Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα εναντίον της κυβέρνησης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την κυβερνητική απόφαση να μην επιτραπούν συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων συνδέουν άμεσα με τις αυριανές (σ.σ. Πέμπτη 28.01.2021) προγραμματισμένες κινητοποιήσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών, ενάντια στις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την παιδεία τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις αυτές αντιμετωπίζουν τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας και φαίνεται ότι αυτό ενοχλεί πιο πολύ την κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε μάλιστα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από την πρωτοβουλία πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως και της δημιουργίας ειδικού «σώματος ασφαλείας» για τα πανεπιστήμια.

click4more: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: «Χαρτοπόλεμος» για τις συναθροίσεις και για το πού «κολλάει» ο κορονοϊός

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία τους, η οποία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 1.080 υπογραφές ακαδημαϊκών, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ευρύτατη συσπείρωση δημοκρατικών ακαδημαϊκών, ανεξάρτητα πολιτικής ή κομματικής προτίμησης, οι οποίοι συμπαρατάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά και της Δημοκρατίας.

Συμφώνησε απόλυτα με τους πανεπιστημιακούς, ότι όσοι αντιδρούν στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, δεν παραγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε ακαδημαϊκοί και φοιτητές να είναι απόλυτα ασφαλείς. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου κινούνται οι αντιπροτάσεις που έχουν καταθέσει, τις οποίες αγνοεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέφρασε την άποψη ότι κανείς δεν έχει το προνόμιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία και στη παραβατικότητα που πρωτίστως εμποδίζει τη διακίνηση των ιδεών και την αγώνων. «Ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί μέσα στις σχολές και μάλιστα ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί όχι μόνο δεν θα λύσουν προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα».

Ξεκάθαρος ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνειδητά η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα με πρόσχημα την πανδημία, κάνοντας λόγο για ευτράπελα σε σχέση με τη ξαφνική σπουδή απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 100 ατόμων, που «προφανώς έχει να κάνει με τις αναμενόμενα κινητοποιήσεις των φοιτητών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δυσανεξία στη κοινωνική διαμαρτυρία και επιθυμεί μια κοινωνία σε διαρκή ύπνωση και καραντίνα

Πρόσθεσε δε, ότι αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την πανδημία, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να αναβάλλει την ψήφιση του νόμου για τη περίοδο που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα. «Φέρνοντας το νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση που προκαλεί την ένταση. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία επετειακή εκδήλωση όπως τη 17η Νοέμβρη, αλλά με τη σπουδή τους να περάσουν έναν νόμο με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι, σώνει και καλά μέσα σε συνθήκες πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027
Έμφαση στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους - Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης και οι βασικοί άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης
Συνεδρίαση ΚΟ της ΝΔ, Μητσοτάκης
26
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη 6
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς