Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Σταύρος Ξαρχάκος: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τραγούδησε την «Άπονη ζωή» στη συναυλία για τον κορυφαίο συνθέτη

Σταύρος Ξαρχάκος: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τραγούδησε την «Άπονη ζωή» στη συναυλία για τον κορυφαίο συνθέτη

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο τίμησε το ΚΚΕ, με μία μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν τις εξέδρες του ΣΕΦ. Την «Άπονη ζωή» και άλλες επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου τραγούδησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας!

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ανάμεσα σε δύο άλλους μεγάλους της Τέχνης και της Μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζηδάκη, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη μεγάλη συναυλία, εξαίροντας το μεγαλείο της μουσικής του.

Μάλιστα, στο κλείσιμο της συναυλίας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε τη «Φτωχολογιά», την «Άπονη ζωή», την «Υπομονή» και το «Μάτια βουρκωμένα», συνοδευόμενος από τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ηρώ Σαΐα.

Δείτε το βίντεο από το στιγμιότυπο:

Σταύρος Ξαρχάκος για ΚΚΕ: Το μόνο κόμμα που έχει τα κότσια να κάνει την υπέρβαση

«Ιστορική βραδιά γιατί ποτέ στα πολιτισμικά δρώμενα αυτής της χώρας δεν συνέβη αυτό το γεγονός που συμβαίνει απόψε εδώ. Ακόμα και το ΚΚΕ ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και μπήκε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που χρειάζεται κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια όχι μόνο να την κάνει αλλά και να την υλοποιήσει είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», είπε, χαρακτηριστικά, ο Σταύρος Ξαρχάκος, καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες κόσμου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος για το ΚΚΕ:

Ο συνθέτης ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» του τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πρωτοβουλία, πριν παρουσιάσει στο κοινό την ορχήστρα και τους καλλιτέχνες.

Κουτσούμπας: Η τέχνη του Σταύρου Ξαρχάκου που εξυψώνει τον άνθρωπο

Η τέχνη του Σταύρου Ξαρχάκου που ημερεύει την ψυχή και εξυψώνει τον άνθρωπο, συναντιέται με τον δικό μας αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, όπου «ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στο κατάμεστο ΣΕΦ.

Βίντεο από την ομιλία Κουτσούμπα στη συναυλία Ξαρχάκου:

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος ανήκει μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκι στους μεγάλους της ελληνικής μουσικής που, ο καθένας μέσα από τον δικό του δρόμο, πραγματοποίησαν το άλμα της στην αποκαλούμενη “έντεχνη λαϊκή μουσική”», σημείωσε.

Ο πίνακας του Γιώργη Βαρλάμου στον Σταύρο Ξαρχάκο

«Ένα μοναδικό ευχαριστώ» για τη βραδιά και για το ανεκτίμητο έργο του, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Στο τέλος της συναυλίας στο ΣΕΦ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσέφερε συμβολικά στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη έναν πίνακα του κομμουνιστή, εικαστικού, Γιώργη Βαρλάμου.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τη μεγάλη συναυλία:

Σταύρος Ξαρχάκος: Ένας έφηβος 84 ετών!

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του γράφει μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έτσι ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής.

Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια»: Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», που τα ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, και το «Παράπονο» με την Τζένη Καρέζη.

Τα τραγούδια αυτά έγιναν πολύ σύντομα επιτυχίες και ήταν τα πρώτα τραγούδια, που ηχογράφησαν ο Σταύρος Ξαρχάκος ως συνθέτης, όπως κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ως στιχουργός.

Με τον τίτλο «Κόκκινα Φανάρια» κυκλοφορεί και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος, που εμπλουτίζεται με τις επιτυχίες «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» και ερμηνευτή τον Μπιθικώτση, «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» με ερμηνεία από την Βίκυ Μοσχολιού.

Όταν από το 1965 και μετά ο στιχουργός και ποιητής Νίκος Γκάτσος συνεργάστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο, αποτέλεσε άλλη μια συνεργασία πολύ γόνιμη σε μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες: «Άσπρη Μέρα», «Μάτια Βουρκωμένα», πάλι με την ερμηνεία του Μπιθικώτση, «Στου Όθωνα τα χρόνια (Ένα μεσημέρι)», «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ», ερμηνευτής ο Σταμάτης Κόκοτας και πολλά άλλα.

Η συνεργασία Ξαρχάκου και Γκάτσου συνεχίστηκε και την δεκαετία του ’70 και στη μεταπολίτευση και με άλλα τραγούδια, που ερμήνευσε μεταξύ άλλων και ο Νίκος Ξυλούρης: «Ήτανε μια φορά», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Παραμύθι παραμύθι» και πολλά άλλα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος επίσης από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 άρχισε να γράφει και κλασική μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα.

Σπουδαίος δίσκος του θεωρείται το βραβευμένο έργο «Το Ρεμπέτικο» (1983), που ήταν και μουσική για την ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM). Τον Δεκέμβριο του 2019 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Θεμάτων. Επίσης, διετέλεσε βουλευτής Α’ Αθηνών από το 1989 έως το 1990 και ευρωβουλευτής από το 2000 έως το 2004 με τη Νέα Δημοκρατία. Στις ευρωεκλογές του 2014 έθεσε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Από το 2015 είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια Ηρώ Σαΐα. Στις 2 Νοεμβρίου 2016 έγινε ξανά πατέρας, καθώς η σύζυγός του έφερε στον κόσμο δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις