Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στέφανος Κασσελάκης – Αλέξης Τσίπρας: Από τα ήρεμα νερά στην τρικυμία εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης – Αλέξης Τσίπρας: Από τα ήρεμα νερά στην τρικυμία εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρήθηκε ακόμα και «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα. Όλο αυτό φαντάζει μακρινό και πολύ διαφορετικό μετά την παρέμβαση – βόμβα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν μιλήσει ο διάδοχός του στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Ο «εκρηκτικός μηχανισμός» που πυροδότησε ο Αλέξης Τσίπρας, ταρακούνησε εκ θεμελίων το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην ηχηρή παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να προσφύγει στη βάση.

Παράλληλα, του άσκησε σκληρή κριτική, αναφέροντας ότι «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

Η αρχή των πάντων 

Γυρίζοντας τον χρόνο λίγους μήνες πίσω, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τη συντριβή και ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε περνώντας την πόρτα της εξόδου.

Τότε ήταν που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του ο Στέφανος Κασσελάκης, ως διεκδικητής της ηγεσίας.

Ωστόσο, ο εξ Αμερικής επιχειρηματίας ήταν ήδη υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Έχει αναφέρει ότι ανέπτυξε γνωριμίες με τα ηγετικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το 2021 και ότι αποδέχτηκε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος βουλευτής, πιστεύοντας στη δημιουργία ενός αντίστοιχου του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Στις 29 Αυγούστου 2023 ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε πρώτος μεταξύ πέντε υποψηφίων, με ποσοστό 44,91% και περίπου 66.000 ψήφους.

Στον δεύτερο γύρο, στις 24 Σεπτεμβρίου, επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου, που είχε συγκεντρώσει 36,18% στον πρώτο γύρο και εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

Με απόφασή του, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας παρέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθούν όσοι προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που θα τον καθιστούσε βουλευτή και συνακόλουθα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεύτερου σε έδρες κόμματος.

Έτσι ξαφνικά (;)

Πέρασαν μήνες σιγής ασυρμάτου μέχρι ο άνθρωπος που θεωρήθηκε ως εκείνος που κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο, ο ίδιος ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, ήρθε αιφνιδίως να εκτοξεύσει σφοδρά πυρά.

Στόχος του, ο Στέφανος Κασσελάκης, και μάλιστα λίγο προτού ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στο βήμα του 4ου Συνεδρίου που άρχισε στο κλειστό του Ταεκβοντό στο Φάληρο.

«Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μίας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει:

«Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Το… γάντι που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της η βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν μπόρεσε να μη το σηκώσει ο σημερινός αρχηγός.

Ολοκληρώνοντας, έτσι, την ομιλία του στην πρώτη μέρα του 4ου Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης επί της ουσίας ανακοίνωσε νέες εσωκομματικές εκλογές λέγοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση, η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε…»!

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ του One Channel:

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις