Πολιτική

Στη Σικελία για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη ο Αλέξης Τσίπρας

Για πρώτη φορά η Ελλάδα καλείται στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (12.11.2018) στο Παλέρμο της Σικελίας και ήδη είχε τετ α τετ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παλέρμο. Μεταξύ άλλων στη Σικελία βρίσκονται ηγέτες των χωρών της Βόρειας Αφρικής, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ.

[read4more]

Της διάσκεψης προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, τα ενεργειακά, τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι κυρίως εργασίες της Διάσκεψης θα γίνουν σήμερα (13.11.2018) το πρωί. Οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής (στο εσωτερικό της χώρας), πολιτικής διαδικασίας με στόχο να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Τι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκαλείται σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη. Και αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, θα αναδείξει και την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Παράλληλα, θα σταθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.

tsipras conte
Φωτογραφία Reuters

Τι συζήτησαν Κόντε – Τσίπρας

Λίγο αφού έφτασε στη Σικελία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ήταν η πρώτη, διμερής, συνάντηση των δύο από την ημέρα που ο κ. Κόντε ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Οι δύο ηγέτες, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream. Η κοινοπραξία IGI Poseidon (ΥΦΑ Ποσειδών) άρχισε πρόσφατα νέα φάση μελετών για τον αγωγό EastMed.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο.

Ο κύριος Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε στη θέση να πατήσουμε το κουμπί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τελευταίο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για «τιτάνιο έργο», που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση των επόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στην Πανεπιστημίου την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026
30
Πολάκης σε Γεωργιάδη για Πατούλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάγκασε να στείλεις το φιλαράκι σου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
Στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να διαβιβάσει στοιχεία για τις εταιρείες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί
Παύλος Πολάκης
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την παραπομπή Πατούλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Εμπαιγμός, πριν λίγες ημέρες τον υπερασπιζόταν»
Η Χαριλάου Τρικούπη διευρύνει την επίθεσή της, συνδέοντας την υπόθεση με την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολυετή αδράνεια
Γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Τσίπρας από την Ολυμπία: «Να φύγει ο Φλωρίδης» – Μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη για Τέμπη, ακρίβεια και διαφθορά
Η δικαστική εξέλιξη για τους χειρισμούς στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛΑΣ στο Olympia Forum
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα, η εξαίρεση και το «να μη χρειαστεί να ξανάρθω»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε γιατί στόχος είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να μη θεωρούνται στο μέλλον… είδηση
Δόμνα Μιχαηλίδου