Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με το βλέμμα στην… Τουρκία ο Τσίπρας

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Με τη θέση αυτή προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται σήμερα Τετάρτη (11.11.2015) και αύριο Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές αργά χθες το βράδυ τόνιζαν ότι οι βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού είναι δύο:

– να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφύγων αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και όχι τις χώρες πρώτης υποδοχής, και

– να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Παράλληλα σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξηγήσει τα βασικά αίτια του προβλήματος (φτώχεια στις χώρες προέλευσης, περιφερειακές κρίσεις) και αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη να δοθεί ανθρωπιστική λύση.

Επίσης θα επιδιώξει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας ενόψει και της σημαντικής επίσκεψης του στις 17 και 18 Νοεμβρίου σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα όπου θα έχει συναντήσεις με Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Άγκυρα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε