Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στην κόψη του ξυραφιού η Συμφωνία των Πρεσπών – Αγώνας δρόμου για τους 151

Στην κόψη του ξυραφιού η Συμφωνία των Πρεσπών – Αγώνας δρόμου για τους 151
Φωτογραφία Reuters

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στον αέρα η πλειοψηφία των 151, περιμένουν τη στάση του Ποταμιού στην κυβέρνηση.
Σίγουροι Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης, πρόθυμη η Κατερίνα Παπακώστα.
Προς τη θετική ψήφο και οι Θεοχαρόπουλος, Κρεμαστινός.
Τι φοβούνται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία. Την ερχόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία.

Με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε χθες (16.01.2019) το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τη νέα πιο δύσκολη μάχη που έχει να αντιμετωπίσει και η οποία αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αριθμοί σε αυτή την ψηφοφορία δεν θεωρούνται δεδομένοι, όπως στην ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς όπως δείχνουν όλα οι συσχετισμοί και οι απόψεις αλλάζουν συνεχώς κάτω από την πίεση των γεγονότων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης συνεχίζουν να εμφανίζονται ως οι καθοριστικοί παράγοντες για να λάβει η συμφωνία των Πρεσπών τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση προκειμένου να μην αμφισβητηθεί πολιτικά η εγκυρότητα της ψηφοφορίας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν, την συμφωνία θα ψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης. Η Κατερίνα Παπακώστα θεωρείται ανάμεσα στους βουλευτές που θα δώσουν την θετική της ψήφο παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τον προβληματισμό της για το θέμα.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνουν οι τρείς βουλευτές του Ποταμιού, αν και η χθεσινή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι η θετική ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών δεν θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δημιούργησε νέες προσδοκίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση δεν περιμένουν να λάβουν τις ψήφους του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού.

Οι πληροφορίες λένε ότι εφόσον το ΚΙΝΑΛ δεν βάλει κομματική πειθαρχία δεν αποκλείεται δυο βουλευτές του κόμματος της Φώφης Γεννηματά να υπερψηφίσουν την συμφωνία. Αυτοί είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο πάντως ότι η ψηφοφορία θα πάει για την ερχόμενη εβδομάδα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι συσχετισμοί θα εξακολουθήσουν να είναι οι ίδιοι μέχρι τέλους.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, στελέχη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν σε ένα βαθμό θορυβημένα από την τροπή που φάνηκε να παίρνει η ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) στις παρεμβάσεις του ρωσικού παράγοντα. Έτσι, τόσο στελέχη από την ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν χθες στη Βουλή να υιοθετούν την άποψη του πρωθυπουργού ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει κύρος και δεν θα μπορέσει  να την αμφισβητήσει κανείς μόνο εάν πάρει 151 ψήφους.

Στην πραγματικότητα –λένε από την κυβέρνηση- ήταν ένα έμμεσο μήνυμα προς τον αρχηγό του Ποταμιού ότι θα πρέπει να υπερψηφίσει την συμφωνία καθώς από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που φαίνεται να έχει θορυβήσει περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το επιχείρημα ότι εάν η συμφωνία λάβει λιγότερες από 151 ψήφους δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και να ζητήσουν την ακύρωση της. Με δεδομένο ότι η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν και η καλύτερη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα διαδικαστικά θέματα έγκυροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες έλεγαν ότι ακόμα και να μην έχει την πλειοψηφία στις επιτροπές ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή που αποφασίζει είναι η Ολομέλεια άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός έδειξε το πώς θα κινηθεί στην συζήτηση στην Βουλή για την συμφωνία των Πρεσπών αφού εμφανίστηκε να αξιολογεί όλα τα θετικά σημεία της ρηματικής διακοίνωσης που έστειλαν οι Σκοπιανοί στην κυβέρνηση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να επαναφέρει τις κόκκινες γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ κάνοντας άνοιγμα προς το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα ότι μαζί ψήφισαν όλα τα προοδευτικά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις