Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στην Μόσχα την ερχόμενη Παρασκευή ο Τσίπρας

Συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Γ. Κατρούγκαλο, θα επισκεφτεί την Μόσχα, λιώνοντας του πάγους στις διμερείς σχέσεις.

Την άλλη Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, τον Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, I. Μπράχο  και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin και τον Πρωθυπουργό, Dmitry Medvedev. Επίσης, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται 190 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Μόσχα, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ  -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες  αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος θα τεθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Ήδη από την Τετάρτη, 5η Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις