Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στήριξη σε όλα τα “μέτωπα” ζήτησε ο Τσίπρας από τον Πενς – Τουρκία, Κυπριακό και Σκόπια στο “τραπέζι” της συνάντησης [pics]

Στήριξη σε όλα τα “μέτωπα” ζήτησε ο Τσίπρας από τον Πενς – Τουρκία, Κυπριακό και Σκόπια στο “τραπέζι” της συνάντησης [pics]

Τα πάντα όλα είχε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο. Χρέος, ασφάλεια, Τουρκία, Κυπριακό, όλα τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι και σε όλα ο πρωθυπουργός ζήτησε την συνδρομή των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Πενς εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως “πυλώνα” σταθερότητας στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του αντιπροέδρου σημειώνει πως συμφωνήθηκε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Τουρκία, Κυπριακό και Σκόπια στο “τραπέζι”

Ο πρωθυπουργός από την μεριά του παρουσίασε τις  θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητα να δείξει “εξωστρέφεια” στην οικονομία της, ειδικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές,που έχουν αξία τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε και το θέμα της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Συζήτηση υπήρξε και για τι κυπριακό με τον Μάικ Πενς να δηλώνει πως στηρίζει μια διζωνική λύση.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο ρόλος της Ελλάδας και η στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών αυτών.

Στο τραπέζι ωστόσο τέθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ. Από την Ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει η γειτονική χώρα να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να προχωρήσει και να γίνει δεκτή η ένταξη της και στο ΝΑΤΟ και επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονόματος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναρτήσει στο twitter φωτογραφίες κατά την συνάντησή του με τον Μάικ Πενς αλλά και μετά την λήξη αυτής. Παράλληλα τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την ανάγκη στήριξής της σε όλα τα “μέτωπα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

Κυβερνητικές πηγές: Η γερουσία αναγνωρίζει την σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά συμφέροντα

Σε σχόλιό τους κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η Γερουσία αναγνωρίζει τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς και τη σημασία και τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό, κατά την ερμηνεία τους, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία Γερουσιαστών, οι οποίοι έχουν κρίσιμο ρόλο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχαν οι: Ron Johnson – Wisconsin Republican, Chris Murphy – Сonnecticut Democrat, Jeanne Saheen – New Hampshire Democrat, Lindsey Graham – South Carolina Republican.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις