Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στο Ιραν ο Αλέξης Τσίπρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στις 7 – 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Τεχεράνη για επίσημη επίσκεψη.

Η χώρα μας ποντάρει πολλά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Ιράν καθώς με την ενσωμάτωσή του πλέον στο διεθνές σύστημα και την εξομάλυνση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και την άρση του εμπάργκο ανοίγει ουσιαστικά και τυπικά ο δρόμος για οικονομικές σχέσεις με το πλέον ισχυρό κράτος στην περιοχή μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο ταξίδι Ιρανών αξιωματούχων στην Αθήνα συμφωνήθηκε η κάλυψη του 20% των αναγκών των ΕΛΠΕ με αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη, ενώ εκδηλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρίας.

Στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα είναι η ενεργειακή συνεργασία, η εξειδίκευση της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ, η προώθηση επενδύσεων Ελληνικών επιχειρήσεων με παροχή τεχνογνωσίας στο Ιράν, η αξιοποίηση μέρους των λιμναζόντων ιρανικών πόρων ύψους 100 δισεκ. (σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς βρίσκονται κύρια σε fund της Κίνας) σε επενδυτικά project στην Ελλάδα και αποδέσμευση Ιρανικών κεφαλαίων από Ιρανική τράπεζα που λειτουργούσε στο παρελθόν στην Αθήνα και δεσμεύτηκαν με το εμπάργκο στην Ελλάδα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε