Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ράντζα, προσλήψεις και κατανομή αρμοδιοτήτων στο επίκεντρο

Στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ράντζα, προσλήψεις και κατανομή αρμοδιοτήτων στο επίκεντρο

Λίγα λεπτά μετά τις δέκα το πρωί έφτασε στο υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην είσοδο τον περίμενε ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδειών Μητσοτάκη στα υπουργεία. Η υγεία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος προκειμένου να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των πολιτών και να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Σκοπός της επίσκεψής του και της συνάντησης εργασίας που θα πραγματοποιήσει με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους δύο υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, είναι -μεταξύ άλλων- να επισημανθούν οι προτεραιότητες για την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Κυρίως, όμως, θα συζητηθούν οι τρόποι κάλυψης κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά και οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας που προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», θέτοντας σε υγειονομικό κίνδυνο μόνιμους κατοίκους και τουρίστες στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης -δηλαδή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- αναμένεται να διευθετηθούν νομοθετικά τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να επισπευσθούν οι αλλαγές.

Σημαντική παράμετρος για τη σωστή λειτουργία των Νοσοκομείων και την κάλυψη των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν στην πρόσβαση στο ΕΣΥ, αποτελεί ο ικανός αριθμός προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές Υγείας σε βασικές ειδικότητες.

Ένα σημαντικό θέμα που θα κληθεί να οργανώσει λεπτομερώς η σημερινή σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας, είναι μεταξύ άλλων, ο τρόπος της υλοποίησης των 10.000 προσλήψεων -με έμφαση στους νοσηλευτές και με ορίζοντα τετραετίας- θέμα στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει μιλήσει για επιτάχυνση των χειρουργείων τα οποία “λιμνάζουν” εδώ και μήνες, ακόμη κι αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να “αγοράσει” υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το ίδιο “σχήμα” άλλωστε έχει επιλεγεί με επιτυχία και για την εξάλειψη των ράντζων από τους διαδρόμους των μεγάλων νοσοκομείων, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασθενών.

Ανακοινώνονται οι γενικοί γραμματείς

Στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνάντησης βρίσκεται -εκτός από την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις μεταρρυθμίσεις στα Νοσοκομεία και κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό- και το θέμα του καταμερισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των νέων προσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων.

Στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός έχει κρατήσει μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ως επικρατέστεροι, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, προκρίνονται ο Διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, αλλά και η Διοικήτρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «‘Αγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα.

Να σημειωθεί πως με Προεδρικό Διάταγμα την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα και αντιστοίχως κατάργηση της Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και της αντίστοιχης θέσης Γενικού Γραμματέα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις