Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σχέδιο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας

Σχέδιο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας
Φωτογραφία Eurokinissi

– Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, τα Σκόπια θα κάνουν δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας
– Υπό άκρα μυστικότητα η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη
– Διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες
– Πάνος Καμμένος για ΠΓΔΜ: Δεν εκχωρούμε τον όρο «Μακεδονία»

Σχέδιο για δημοψήφισμα που θα αφορά το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει στα Σκόπια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το ερώτημα που θα τίθεται στο δημοψήφισμα είναι “Θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλάζοντας όνομα;”.

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Στο μεταξύ, υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση άρχισε στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα “Αμφιτρίων” του ξενοδοχείου και διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Ντιμιτρόφ έφτασε με μία μαύρη λιμουζίνα, την οποία συνόδευαν άλλα δύο αυτοκίνητα. Αποχώρησε στις 16.37 από το υπόγειο πάρκινγκ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Live News”, δεν συζητήθηκε το θέμα της ονομασίας, αλλά τα χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov (Θεσσαλονίκη, 11.1.2018)

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του για τη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

“Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί  συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών”.

Καμμένος για ΠΓΔΜ: Δεν εκχωρούμε τον όρο «Μακεδονία»

“Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική” διεμήνυσε ο Πάνος Καμμένος, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως εμπιστεύεται τον Νίκο Κοτζιά για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αν διαφωνεί με την κατάληξη, τότε θα ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

«Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε» σημείωσε.

«Ούτε new, ούτε upper Μακεδονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Επεσήμανε ότι η μόνη ελπίδα για την γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης που δεν θα πληγώνει τη Ελλάδα.

Με πληροφορίες από voria.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις