Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνία των Πρεσπών: “Σκοτώθηκαν” Τσίπρας – Μητσοτάκης και… ες αύριον τα σπουδαία!

Συμφωνία των Πρεσπών: “Σκοτώθηκαν” Τσίπρας – Μητσοτάκης και… ες αύριον τα σπουδαία!
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Παράταση πήρε το “σίριαλ” για την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η ψηφοφορία θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, 25.01.2019.
Με “αλήθειες”, Τσίπρας και Μητσοτάκης εξαπέλυσαν σφοδρές εκατέρωθεν επιθέσεις και το κλίμα διχασμού δεν έλειψε ούτε στιγμή από την Ολομέλεια.
Και με την… βούλα στο “αντάρτικο” ο Καμμένος, που κατήγγειλε σχέδιο διάλυσης των ΑΝΕΛ “φωτογραφίζοντας” κυβέρνηση και Βούτση.
Η ομιλία Σαμαρά και όλα όσα έγιναν στην Ολομέλεια, σε μια ιστορική συζήτηση και ψηφοφορία που γίνεται… σε δόσεις.

Συμφωνία των Πρεσπών: Ένα ζήτημα αναμφισβήτητης ιστορικής σημασίας, το οποίο έχει κάνει… αγνώριστη την κεντρική πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες. Η συγκυβέρνηση πήρε “διαζύγιο“, βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης διεγράφησαν, ο Πάνος Καμμένος κάνει, πλέον, “σκληρή” αντιπολίτευση στους μέχρι πρότινος “συντρόφους” του και δύο πρώην πρωθυπουργοί που δεν παίρνουν θέση συχνά, τώρα πήραν. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Μέσα σε όλα αυτά, Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδίδονται σε “σκληρό ροκ”.

Η Συμφωνία των Πρεσπών που διχάζει

Έχουμε γίνει μάρτυρες ενός σκηνικού ακραίας πόλωσης, με “βαριές” κατηγορίες να εκτοξεύονται και δυστυχώς την κατάσταση να ξεφεύγει, αφού οι κατηγορίες δεν είναι… οι μόνες που εκτοξεύονται. Εκτοξεύονται επίσης βόμβες μολότοφ, με τα κρούσματα επιθέσεων εναντίον βουλευτών που φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών να αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες.

Μέσα σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα, λοιπόν, ήρθε η αποψινή (σ.σ. Πέμπτη 24.01.2019) συνεδρίαση της Βουλής για να κάνει το κλίμα ακόμη πιο “μουντό”. Οι ομιλίες στην Ολομέλεια ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία οξύτατες, ενώ οι δύο βασικοί “παίκτες”, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αντιστάθηκαν στον “πειρασμό” της… πεπατημένης: Δηλαδή τις ομιλίες με μεγάλη ένταση, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, με κατηγορίες.

Παράλληλα, ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός πως περισσότεροι από 230 βουλευτές θέλησαν να μιλήσουν στην Βουλή κι έτσι η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών πήρε παράταση για το μεσημέρι της Παρασκευής, 25.01.2019.

Συμφωνία των Πρεσπών… σε δόσεις, λοιπόν και πάμε να δούμε πώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκαν στις ομιλίες τους. Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως και οι δύο ανέλυσαν μια σειρά από “αλήθειες” και μάλλον κάποιοι επικοινωνιολόγοι θα… πονοκεφάλιασαν απόψε!

Με “αλήθειες” ο Μητσοτάκης…

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, πήρε πρώτος τον λόγο, για να ξεκινήσει με ολομέτωπη επίθεση, χαρακτηρίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών “εθνική ήττα”. “Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνία και πως θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. “Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε»”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Click4more: Δημοσκόπηση – κόλαφος: Προηγείται η ΝΔ με 33% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην “πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση”, ο κ. αρχηγός της ΝΔ σημείωσε πως ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». “Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Συμφωνία σας των Πρεσπών, λοιπόν, ξεκινά με την ίδια την παραβίαση των όρων της. Όλα αυτά εξηγούν γιατί επείγεστε. Επείγεστε γιατί θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα και γιατί ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή”, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε τις “επτά αλήθειες” (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης) παραθέτοντας επίσης αρκετές ιστορικές αναφορές, για να επιστρέψει αργότερα στην σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρας Μητσοτάκης

Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα με “βαριές” κουβέντες

“Κατά την ίδια την τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, στις 17 Ιουνίου 2018, δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες». Και δεν το ξεστόμισε αυτό μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Ε, λοιπόν, αφού δεν μιλήσατε ούτε και τότε, τι ήλθατε να μας πείτε τώρα;”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Click4more: Γεννηματά: Go back κύριε Τσίπρα! Τα δώσατε όλα: Όνομα, γλώσσα, εθνότητα

“Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον… Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας”, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας, ο αρχηγός της ΝΔ παρέθεσε μια σειρά από διλήμματα στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, για να καταλήξει: “Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ”.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

“Αλήθειες” και ο Τσίπρας!

Το αναφέραμε και παραπάνω, στις “αλήθειες” του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε επίσης με “αλήθειες”, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον βουλευτών, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως λίγο πριν ανέβει στο βήμα σημειώθηκαν… και νέες, εναντίον των Μπέττυς Σκούφα και Χρήστου Καραγιαννίδη.

Για τις επιθέσεις αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του διχαστικό λόγο, ενώ είπε ότι “η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά”, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό.

Click4more: Βουλή: “Σατανάς” Ζουράρις! Το αστείο που έκανε “με το καλημέρα”! video

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης πολλές ιστορικές αναφορές, τόσο για την δεκαετία του 1990, όσο και για τις μετέπειτα κυβερνήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ακολούθως τόνισε με πέντε σημεία γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφέρουσα για την χώρα μας (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας).

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε ξανά τον… πολεμικό λόγο τονίζοντας για τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και την Φώφη Γεννηματά πως “το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς…”, τη φέρνουν οι “προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας” και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς “μόνιμους ιδιοκτήτες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. “Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς”.

Συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρας Μητσοτάκης

Κριτική στην ΝΔ… με Αβέρωφ

“Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Click4more: Βουλή: Η τσάντα… του Πικάσο και τα σκισμένα χαρτιά της Βούλτεψη! [pics]

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους “πατριάρχες” της Ν.Δ., όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει: «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν».

Κριτική Τσίπρα και στο ΚΚΕ

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σχολίασε τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και παρατήρησε: “Δεν θέλω να κάνω κριτική με κέντρο την ιστορία του ΚΚΕ. Να αναφερθώ στο Σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τους στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε στην Σλαβομακεδόνισσα Ειρήνη Γκίνη / Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις ερινύες σας για όλα αυτά”.

Φινάλε με “υπερηφάνεια” ο Τσίπρας

“Σήμερα, είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. “Είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους. Η ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η ιστορία Θα δικαιώσει την Ελλάδα. Την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Την Ελλάδα που η βαριά της ιστορία και το πολύτιμο αξιακό της φορτίο, δεν της επιτρέπουν να γίνει ο κομπάρσος των εξελίξεων”, επισήμανε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις