Πολιτική

Συναγερμός για αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5€

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων που επιβαρύνει συνεχώς το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Καμπανάκι» για τις αυξήσεις που έρχονται στο ρεύμα, τον καφέ και το ψωμί.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα απασχόλησε χθες (02.09.2021) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη με έκδηλη ανησυχία ακούγοντας τις τοποθετήσεις υπουργών και στην τελική ευθεία προς τη Δ.Ε.Θ. θα έχει στη διάθεση του τις προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αναχαίτιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

kafes

«Καμπανάκι» για γενικευμένες ανατιμήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Πόσο ευρεία μπορεί να είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελεύθερη αγορά για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων;

Τα περιθώρια εκτιμούν πολλοί ότι είναι στενά, ωστόσο τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ελαφρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στη Βουλή για την ακρίβεια – «Πυρά» στο ΠΑΣΟΚ και στο βάθος εκλογές
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν 6ετή απολογισμό και να σημειώσει ότι οι οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις που προώθησε η κυβέρνηση κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν
Βουλή
Σωκράτης Φάμελλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης – Ο ΣΥΡΙΖΑ σε δίνη διαδοχής και επιβίωσης
Η παραίτηση, το παρασκήνιο των πιέσεων, η σκιά του Τσίπρα και η μάχη για την επόμενη ημέρα - Η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης για τον έλεγχο του κόμματος
Ο Σωκράτης Φάμελλος 11
Ανδρουλάκης: Οι 17 κοστολογημένες δεσμεύσεις για τους συνταξιούχους – Η ΝΔ αθέτησε τη δέσμευσή της να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλο
«Τα οφέλη της ανάπτυξης θα μοιράζονται με δίκαιο, έντιμο και διαφανή τρόπο σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις γενεές», είπε ακόμη
Νίκος Ανδρουλάκης 7
Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε το «100» στην Βουλή: Κατήγγειλε τους βουλευτές της ΝΔ για απόπειρα εκβίασης και ζήτησε τη σύλληψή τους
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ζωή Κωνσταντοπούλου 79
Γεωργιάδης για παραίτηση Φάμελλου: «Ο Τσίπρας σχεδίασε τον πολιτικό του διασυρμό»
Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για «αναπόφευκτη ανάδειξη» του Παύλου Πολάκη στην ηγεσία του κόμματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε δύσκολο αντίπαλο για τον πρώην πρωθυπουργό
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης 6