Πολιτική

Συναγερμός για αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5€

Παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το κύμα των ανατιμήσεων που επιβαρύνει συνεχώς το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Καμπανάκι» για τις αυξήσεις που έρχονται στο ρεύμα, τον καφέ και το ψωμί.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα απασχόλησε χθες (02.09.2021) τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη με έκδηλη ανησυχία ακούγοντας τις τοποθετήσεις υπουργών και στην τελική ευθεία προς τη Δ.Ε.Θ. θα έχει στη διάθεση του τις προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αναχαίτιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

kafes

«Καμπανάκι» για γενικευμένες ανατιμήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παράδειγμα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Πόσο ευρεία μπορεί να είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην ελεύθερη αγορά για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων;

Τα περιθώρια εκτιμούν πολλοί ότι είναι στενά, ωστόσο τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ελαφρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν στην ελληνική οικονομία
Στη σύσκεψη συμμετέχουν σε επίπεδο υπουργών ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ ο Θάνος Πετραλιάς θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες
Μέγαρο Μαξίμου
Τριμερής Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Μακρόν στην Πάφο: Έμφαση σε αποκλιμάκωση, Λίβανο και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή, με αναφορές στην ευρωπαϊκή εγρήγορση απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης
Μητσοτάκης, Μακρόν, Χριστοδουλίδης
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Νίκο Δένδια στη Σούδα - Με ελικόπτερο μετέβη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» ανοιχτά της Κρήτης
Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας με τον Εμανουέλ Μακρόν στη βάση της Σούδας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
ΠΑΣΟΚ: Νικολόπουλος, Βερλέκης, Πελεγρίνης, Μανίκας, Μυρίσης και Σιγαλός στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης – Τα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν
Νέα πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του συνδικαλισμού στη σύνθεση της Επιτροπής – Συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2026 παρουσία Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ