Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου: Στοχευμένα μηνύματα προς εσωτερικό και Ευρώπη για Προσφυγικό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης για το προσφυγικό, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας, διότι αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Παυλόπουλος για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει με πολύ προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, διαμορφώνοντας μια εθνική γραμμή, να δούμε και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας, που παραμένουν δυστυχώς ανησυχητικές.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγική κρίση θα καθορίσει πολλά πράγματα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών και ότι ο ελληνικός λαός δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης, όμως πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αν μοιράζει μόνο βάρη σε ορισμένους και δεν διέπεται από κοινούς κανόνες.

Επίσης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν θετικά διότι, όπως είπε, «καταφέραμε να τελειώσουμε τη συζήτηση για τη Σένγκεν και να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στο επίκεντρο της συζήτησης». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη υποστήριξη στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μεριά του, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυσή της γιατί, όπως είπε, κινδυνεύει αυτή τη στιγμή ο πυρήνας της.
«Εμείς ξέραμε πάντοτε ότι δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, χαρακτήρισε το πρόβλημα υπαρξιακό για την ΕΕ και εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτή τη στιγμή κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς λέξη.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, γιατί ήμασταν από εκείνους που πιστεύαμε στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ.

Παράλληλα, επικαλέστηκε τη φράση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι φορά το προσφυγικό και την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης, αλλά και των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι «αυτό φάνηκε κα στην τελευταία σύσκεψη την οποία κάνουμε».

Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. «Πάντως στο μεγάλο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βαδίσουμε μαζί» υπογράμμισε. 

Αναλυτικά ο διάλογος που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο:

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιστρέφω από μια Σύνοδο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και νομίζω ότι και η κρίση αυτή, η Προσφυγική, θα καθορίσει πολλά πράγματα. Αναδεικνύει τις αδυναμίες της Ευρώπης και νομίζω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες και, ταυτόχρονα, να ανταποκριθούμε απέναντι στο καθήκον μας. Ένα καθήκον όχι απέναντι στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, αλλά απέναντι στις αξίες μας.

Νομίζω ότι πρωτοστατεί η Ελλάδα στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών, ο Ελληνικός Λαός δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης, όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αν μοιράζει μόνον βάρη σε ορισμένους και δεν διέπεται από κοινούς κανόνες. Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους, πρέπει να ισχύουν για όλους και τα βάρη πρέπει να μοιράζονται εξίσου σε όλους.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν θετικά, διότι καταφέραμε να τελειώσουμε τη συζήτηση για το Σένγκεν και να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα της χώρας στο επίκεντρο της συζήτησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει μια ευρύτατη υποστήριξη στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας, θυμίζω όμως ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης ενός προβλήματος, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας, διότι αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Και θα πρέπει με πολύ προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, διαμορφώνοντας μια εθνική γραμμή, να δούμε και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας που παραμένουν δυστυχώς ανησυχητικές.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη, αυτή τη στιγμή, με την μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από τότε που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο γιατί εκείνο που κινδυνεύει τώρα είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ξέραμε πάντοτε ότι δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο Άνθρωπος. Γι’αυτό είχαμε πει όλοι στην Ελλάδα, εγώ, εσείς, όλες οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Χώρας, ότι το πρόβλημα αυτό είναι υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαίρομαι γιατί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν πλέον την ίδια, ακριβώς, λέξη.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, ακριβώς γιατί ήμασταν από εκείνους που πιστεύαμε πάντοτε στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και λέγαμε ότι και εκείνη πρέπει να ξαναγυρίσει σ’αυτές τις ρίζες. Η Ελλάδα το γνώριζε και γι’αυτό αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα τώρα αυτός ο ρόλος. Και θεωρώ ότι συμπυκνώνεται στις 8 λέξεις, τις οποίες χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ.Φρανσουά Ολάντ, όταν είπε ότι «η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας». Για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της: Της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό και την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης, αλλά και των αρχών του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλων των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Τόπου. Και αυτό φάνηκε και στην τελευταία Σύσκεψη, την οποία κάναμε. Γιατί το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο είχαμε καταλήξει, ήταν αυτό. Και είμαι βέβαιος ότι όλες οι Δημοκρατικές Δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. Πάντως, στον μεγάλο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βαδίσουμε μαζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε