Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη, Μέρκελ, Μακρόν

Τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν θα δει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Με τον πρόεδρο της Κύπρου θα καθορίσουν τη στάση τους για το θέμα της Τουρκίας.
Τι θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους Τσίπρας και Αναστασιάδης.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην συνεδρίαση.

Παράλληλα στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κινήσεις των γειτόνων μας.

Όπως είναι γνωστό Ελλάδα και Κύπρος θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να επιμείνουν ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει μάλιστα ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Τα μέτρα για τα οποία μιλάνε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αφορούν:
Κυρώσεις κατά προσώπων, εταιριών και αξιωματούχων που εμπλέκονται στις εξορύξεις.
Χρηματοδοτικά εργαλεία προς Τουρκία
Πάγωμα συγκεκριμένων ενεργειών που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όπως για παράδειγμα (Συμφωνία επικαιροποίησης τελωνειακής σύνδεσης, θεώρηση διαβατηρίων, πολιτικός διάλογος, ενεργειακός διάλογος, μεταναστευτικός διάλογος, διάλογος σε ζητήματα τρομοκρατίας, διάλογος για συμφωνία αερομεταφορών και η ενταξιακή πορεία σε πολλά επίπεδα.)

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ότι θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, χωρίς καθυστέρηση καθώς με βάση αυτή την απόφαση θα κινηθεί και η Σύνοδος Κορυφής.

Ασφαλώς και η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις δικές της θέσης για το που πρέπει να υπάρξει πάγωμα των συνομιλιών και που όχι καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, η Αθήνα δεν θα ήθελε τα μέτρα να αφορούν το μεταναστευτικό.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το θέμα του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις