Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η σιωπή Ερντογάν και οι συστάσεις Μπάιντεν – Μισέλ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η σιωπή Ερντογάν και οι συστάσεις Μπάιντεν – Μισέλ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Φωτογραφία Reuters

Μέχρι τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, άπαντες εκτιμούσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της, καθώς εμφανιζόταν… ανένδοτος σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε προκλητική δήλωση του Τούρκου προέδρου…

Ωστόσο, τα… προγνωστικά ανατράπηκαν στη Μαδρίτη. Ο Ερντογάν αποφάσισε να άρει το βέτο για Σουηδία και Φινλανδία, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και όσο για την Ελλάδα; Κουβέντα. Σαν να μην είχε προηγηθεί το “Μητσοτάκης γιοκ” και το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων που ακολούθησε περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε κανένα από τα θέματα, στα οποία αναφερόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε απείλησε την Ελλάδα μιλώντας ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στις διμερείς συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δεν… γλίτωσε τις συστάσεις. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter «εξέφρασα (σσ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τη βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνον ειρηνικά και με αποκλιμάκωση (σσ της έντασης και της επιθετικής ρητορικής). Η διατήρηση ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας είναι κρίσιμο».

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Τούρκο ομόλογο του ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην χρειάστηκε να απαντήσει στον Ερντογάν, όμως στην ομιλία του ενώπιον των ξένων ηγετών επισήμανε – με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- πως είναι σημαντικό οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη της Συμμαχίας. 

Μπαράζ παραβιάσεων και την Τετάρτη

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκική Αεροπορία προέβη σε συνολικά 64 παραβιάσεις, τόσο με μαχητικά αεροσκάφη F-16, όσο και με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72, αλλά και UAV.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι Τουρκικές Παραβιάσεις Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. Αθηνών και οι Παραβιάσεις Ε.Ε.Χ. στις 29 Ιουνίου 2022, έχουν ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 3 (3×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 4 (3 ATR-72, 1 UAV)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 10

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 12

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 64 (34 από το UAV, 26 από τα ATR-72, 4 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ: –

ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα παραπάνω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις