Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Πάγωμα των μειώσεων βλέπει το Μαξίμου – Κλειδί ο προϋπολογισμός

Συντάξεις: Πάγωμα των μειώσεων βλέπει το Μαξίμου – Κλειδί ο προϋπολογισμός

Πολύ κοντά στην μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων βρίσκεται η κυβέρνηση  – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου που θα κατατεθεί στην Κομισίον ο προϋπολογισμός του 2019.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της περικοπής των συντάξεων, καθώς η αναστολή του μέτρου θα σηματοδοτήσει και πρακτικά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η απάντηση που πήρε Αλέξης Τσίπρας από τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας- η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος- όχι μόνο ικανοποίησε την κυβέρνηση αλλά και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για το θέμα των συντάξεων.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι μέσα από την τοποθέτηση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση των εταίρων μας να μην δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην Ελλάδα την συγκεκριμένη στιγμή εφόσον φυσικά η κυβέρνηση πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.


Πρόσθεταν βέβαια ότι ακόμα υπάρχουν χώρες που εμφανίζονται επιφυλακτικές στο να μην ισχύσει αυτό το μέτρο – όπως η Γερμανία και η Ολλανδία – εξέφραζαν ωστόσο την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα αρθούν όλες οι αντιρρήσεις καθώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ισορροπημένο και κοστολογημένο προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο Euronews γι αυτό το θέμα είπε: «Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες που επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς έχουμε την σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο κατά την άποψή μου ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία.
Ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.»

«Το λέω καθαρά», τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός. «Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις