Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας: “Ο Λαφαζάνης μας έλεγε να δεχτούμε το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit”! Άμεση διάψευση και… το ρήγμα βαθαίνει

Πηγή Eurokinissi
Πηγή Eurokinissi

– Μύλος με το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit και το κατά πόσο το πρότεινε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον Αλέξη Τσίπρα
– Δημοσίευμα ρίχνει λάδι στην… εσωκομματική “φωτιά” του ΣΥΡΙΖΑ με την διάσπαση να μοιάζει αναπόφευκτη
– Κατηγορηματική διάψευση από τον πρώην υπουργό ΠΑΠΕΝ που κάνει λόγο για “φτηνή προβοκατόρικη παραπληροφόρηση”
– Η επόμενη μέρα για τις δύο πλευρές και τα σενάρια για εκλογές και την δημιουργία νέου κόμματος

Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μαξίμου πριν τη συμφωνία της 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει μέσω συνομιλητών του ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης “προετοίμαζε τη σύγκρουση”.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού και της Αριστερής Πλατφόρμας, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν επήλθε στην πρόσφατη -και επεισοδιακή- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκετά νωρίτερα, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ “ερχόταν στις συσκέψεις  και μας έλεγε: ‘Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit’“.

Η ερμηνεία του Αλέξη Τσίπρα

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πως “δεν κατανοούσε ότι αυτό σήμαινε 10 φορές χειρότερη λιτότητα. Δεν του βγήκε όμως καλά. Το σχέδιο της δραχμής εξελίχθηκε σε ‘ριφιφί’ και προϋπέθετε κατάληψη της εξουσίας εξ εφόδου“.

Όπως εκτιμάται από συνομιλητές του πρωθυπουργού “με βάση την τροπή των εξελίξεων ο Λαφαζάνης θα θελήσει να αξιοποιήσει τον χρόνο για να οργανωθεί και να εκτιμήσει αν θα δώσει μια μάχη χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος – αφότου όμως θα έχει κάνει ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξωθήσει τον κ. Τσίπρα σε κάποιες κινήσεις”.

Κατά την εκδοχή αυτή, ο χρόνος που επιδιώκει να κερδίσει ο Πρωθυπουργός και η περίφημη “κοινωνική αντιστοίχιση” ενόψει του συνεδρίου του Σεπτεμβρίου αποτελούν τα πρώτα βήματα προς τη επίσημη πλέον μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και προς την ίδρυση ενός νέου κόμματος της “ευρωπαϊκής Αριστεράς”.

Οργισμένη απάντηση Λαφαζάνη

Η πλευρά Λαφαζάνη πάντως αντιδρά και μάλιστα έντονα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, διαψεύδοντάς το κατηγορηματικά.

Λαφαζάνης: “Η φτηνή προβοκατόρικη παραπληροφόρηση δείχνει κυρίως τον πανικό και τα αδιέξοδα των εμπνευστών της”

Συνεργάτες του πρώην υπουργού έκαναν την παρακάτω δήλωση:

“Ο προβοκατόρικος πρωτοσέλιδος τίτλος του Κυριακάτικου Βήματος, ο οποίος αποδίδεται σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, είναι ενταγμένος στον κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα, το οποίο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο. Αυτή, όμως, η φτηνή προβοκατόρικη παραπληροφόρηση δεν δείχνει μόνο παντελή έλλειψη επιχειρημάτων αλλά κυρίως τον πανικό και τα αδιέξοδα των εμπνευστών της“.

Οι επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να καταδείξουν την οριστική αδυναμία συνύπαρξης των δύο τάσεων, της έστω κατ’ ανάγκην ευρωπαϊστικής και αυτής των… δραχμιστών, μέσα στο ίδιο κόμμα…

Με πληροφορίες από το Βήμα της Κυριακής

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε