Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Απολογισμός της συνάντησης Τσίπρα και Στουρνάρα – Το παρασκήνιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΣΥΡΙΖΑ: Απολογισμός της συνάντησης Τσίπρα και Στουρνάρα – Το παρασκήνιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έγινε μέσα σε καλό κλίμα μόνο που και αυτή την φορά διαπιστώθηκε η διαφορά απόψεων, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και τα ζητήματα των πλειστηριασμών.

Η αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε στην συνάντηση Αλέξης Τσίπρα και Γιάννη Στουρνάρα – και στην οποία μετείχαν η Έφη Αχτσιόγλου, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Διευθυντής γραφείου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Καλογήρου – κατέθεσε τις προτάσεις της σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και επέμεινε ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση τότε θα υπάρξει έντονη κοινωνική αναταραχή.

«Με το τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σχολιάζοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι «υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ακόμα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Άρα, υπάρχει η ανησυχία ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Και βεβαίως, αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, μία τεράστια κοινωνική ανησυχία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε ακόμα την πεποίθησή ότι σε «αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη».

«Οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κυρίως όμως, οφείλουν να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων είπε χαρακτηριστικά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος επέμεινε στο ότι θα πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, ενώ, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε «ο Ηρακλής ήταν λάθος», αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακόμη, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως είναι σε θετική πορεία η ελληνική οικονομία, ενώ δεν ανησυχεί για τα δημοσιονομικά καθότι, όπως είπε «το κόμματα έχουν αποκτήσει δημοσιονομική κουλτούρα». Επίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.

Τσακαλώτος με την πρώην σύζυγο

Απέναντι στην πρώην σύζυγο Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον βρέθηκε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Γιάννη Στουρνάρα και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, η πρώην σύζυγος του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται εδώ και χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδας στο πλευρό του Διοικητή της Ελλάδας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χώρισε με την Χέδερ Ντενίζ Γκόμπσον πριν από δυο χρόνια μετά από 35 χρόνια γάμου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις