Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Άτυπο debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πέτυχε» ο Αλέξης Τσίπρας – Το καυστικό σχόλιο για τις υποκλοπές

ΣΥΡΙΖΑ: Άτυπο debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πέτυχε» ο Αλέξης Τσίπρας – Το καυστικό σχόλιο για τις υποκλοπές

Ένα άτυπο debate με τον πρωθυπουργό έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι βρισκόταν μαζί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του χθεσινού debate, αφού παραδέχθηκε ότι όταν ήταν κυβέρνηση έκανε και λάθη επισημαίνοντας ωστόσο ότι κυβέρνησε με εντιμότητα, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να του δώσουν την δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του για πρώτη φορά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε να θέλει να απευθυνθεί προς πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ερώτηση που του έγινε φάνηκε ότι θα ακολουθήσει αυτή την τακτική επιχειρώντας να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα, ωστόσο, που ο Αλέξη Τσίπρας εμφανίστηκε να θέλει να αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση, ήταν το ζήτημα των υποκλοπών. «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου αυτού του τόπου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Απευθυνόμενος με έμμεσο τρόπο προς τον πρωθυπουργό αναρωτήθηκε μάλιστα: «Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα;» και πρόσθεσε: «Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση;».

«Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην οικονομία αναφέρθηκε στο ΦΠΑ και στα θέματα της ακρίβειας κατηγορώντας τον ότι η κυβέρνηση του δεν κάνει τίποτα, ενώ και για τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δοθεί ένα έργο στην ελληνική πολεμική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό: «Το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει στα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά» και συνέχισε για τα εξοπλιστικά: «Είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα άμυνας. Δεν υπερψηφίσαμε όταν θεωρήσαμε ότι υπάρχει θέμα υπερκοστολόγησης. Από εδώ και στο εξής προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες και την προοδευτική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αποτελεί «προοπτική ανάσας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά περιμένω να δω και μετά τις εκλογές». Πρόσθεσε, δε, πως είναι «απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική στην στάση των κομμάτων. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε με ποιον πολιτικό από το παρελθόν έχει σαν πρότυπο: Τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη ή τον Λεωνίδα Κύρκο;

«Να μην αρχίσω τώρα να διεκδικώ και από τον κ. Κουτσούμπα τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο θεωρεί ότι είναι ιδιοκτησία του, όπως ο κ. Ανδρουλάκης λέει για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου» είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κάποτε κατηγορούσαν τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου ότι κλέβει τα συνθήματα της Αριστεράς. Τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω τα συνθήματα του Ανδρέα».

Σε ό,τι αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής ανέφερε:

«Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Και εξήγησε πως «ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις