Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Μητσοτάκης από τη μελέτη Τσιόδρα

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Μητσοτάκης από τη μελέτη Τσιόδρα

Η έκθεση που δημοσιοποίησαν ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θοδωρής Λύτρας σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση των όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το διάστημα, επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητά ψεύτης όταν μας έλεγε στη βουλή ότι δεν έχουμε τέτοια στοιχεία για την πανδημία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Να θυμίσουμε ότι χθες (15.12.2021) ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας,  σε ανάρτηση του, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Η μελέτη δείχνει ακόμα πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν μάλιστα με νόημα ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε πει την 1η Δεκεμβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει στοιχεία να του τα δώσει.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει πόσοι από τους 1.318 νεκρούς συμπολίτες μας μέσα στο Δεκέμβριο έχουν χαθεί εκτός ΜΕΘ, ενώ αναφερόμενοι στα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε από το Μάιο ότι έχουμε 87% μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά ότι και το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν επικρατούσε καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ -ένα ΕΣΥ μονοθεματικό, που υπολειτουργεί, με 150 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και με 2,5 χιλιάδες λιγότερους μόνιμους εργαζομένους εν μέσω πανδημίας».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος» και πρόσθεσε: «Έσπευσε πριν από λίγο καιρό να πει δημόσια ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επιβαρύνεται δραματικά η κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός εντατικής.

Η επιστημονική έρευνα και οι τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Προχθές μάλιστα οι εκπρόσωποι των εντατικολόγων της χώρας κράτησαν πολύ σημαντικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μιλώντας για αδόκιμη αναφορά.

Θεωρώ ότι αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων Μ.Ε.Θ., εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης ή πρέπει τώρα να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις