Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονη δυσφορία για Ανδρέα Ξανθό και Νίκο Φίλη – Μαίνεται ο «εσωκομματικός πόλεμος»

ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφίες από: Intime

Με αφορμή το θέμα των ΜΕΘ, μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος ανάμεσα στους προεδρικούς και τους κομματικούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «ηχηρή» διαφοροποίηση του Ανδρέα Ξανθού και του Νίκου Φίλη για το θέμα των ΜΕΘ έχει φέρει ένταση στην Κουμουνδούρου καθώς πολλοί θεωρούν ότι η στάση αυτή εντάσσεται στις εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν εν όψει του συνεδρίου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, διαφοροποιήθηκε από τι καταγγελίες του κ. Γιαννάκου για το ότι υπάρχουν VIP ΜΕΘ λέγοντας ότι όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχουν καμία υπόσταση. Στην συνέχεια ο βουλευτής και πρώην διευθυντής της Αυγής, Νίκος Φίλης, συντάχθηκε με την άποψη Ξανθού διαφωνώντας με την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε ακόμα και με ερώτηση βουλευτών να μάθει πόσοι ασθενείς έχασαν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ λέγοντας ότι «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης…».

Και η… Αυγή στον «χορό»

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύτηκε από τον νυν διευθυντή της Αυγής Άγγελο Τσέκερη – ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα – ως αιχμή εναντίον της εφημερίδας Αυγής που εκείνη την ημέρα είχε τίτλο «Δώστε τα στοιχεία για τις κενές ΜΕΘ» με αφορμή τα όσα είχε πει ο κ. Γιαννάκος για τις ΜΕΘ.

Ο Άγγελος Τσέκερης -προφανώς με την σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα – απάντησε επί της ουσίας του θέματος δημόσια στον Νίκο Φίλη ανοίγοντας έτσι ακόμα περισσότερο το θέμα δείχνοντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την διγλωσσία σε θέματα που είναι κυρίαρχα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα εν όψει συνεδρίου.

Ο Αγγελος Τσέκερης σε άρθρο στην Αυγή έγραψε συγκεκριμένα:

«Η «Αυγή» οφείλει να απαντήσει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της.

Σε ένα podcast με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη, για λογαριασμό της «Καθημερινής», ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου για 48 ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων. Η απάντηση του Ν. Φίλη ήταν ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «Κόντρα» και η «Δημοκρατία». Στην συνέχεια μάλιστα προσέθεσε: «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης..».

Η «Αυγή» οφείλει να απαντήσει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της

Πρώτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν άλλες εφημερίδες. Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας («ψευδέστατες καταγγελίες») και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν»). Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.

Δεύτερον, για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων». Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Το κάνουμε, όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει την στάση αυτή, θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι.

Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή την δημόσια απάντηση. Η «Αυγή» θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υπεράσπιση της κοινωνίας χωρίς υποχωρήσεις και πάντα με σεβασμό στην αλήθεια και την δεοντολογία».

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για Φίλη και Ξανθό

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη δυσφορία για την στάση του Νίκου Φίλη και του Ανδρέα Ξανθού καθώς όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε υιοθέτησε τις απόψεις του κ. Γιαννάκου. Επέμεινε στο θέμα που έχει αναδείξει εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στο πόσοι άνθρωποι χάνουν την ζωή του εκτός ΜΕΘ αλλά και στο ενδεχόμενο προτεραιοποίησης κάποιων ασθενών.

Θεωρούν δε ότι η στάση του Νίκου Φίλη σχετίζεται απόλυτα με τις εσωκομματικές διεργασίες που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει  του Συνεδρίου.

Απάντηση Φίλη στην Αυγή

Λίγο αργότερα πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης πάντως απάντησε μέσω της εφημερίδας Αυγή στον Άγγελο Τσέκερη αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Με λύπη και αληθινή απορία διάβασα το άρθρο του διευθυντή της Αυγής Άγγελου Τσέκερη, στο οποίο μέμφεται όσα είπα στον Μιχάλη Τσιντσίνη στην Καθημερινή, σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις ανυπόστατες κατά τη γνώμη μου καταγγελίες περί ΜΕΘ που κρατούνται κενές, ώστε να διατεθούν σε ισχυρά “επώνυμα” πρόσωπα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το πράττει αυτό στο όνομα της αλήθειας και της δεοντολογίας, αξίες τις οποίες υπηρετεί η ΑΥΓΗ διαχρονικά. Ποια είναι όμως η κατηγορία προς την ΑΥΓΗ που ενόχλησε; Η αναφορά μου στο γεγονός ότι και η ΑΥΓΗ -δυστυχώς- παρασύρθηκε από τους αυθαίρετους ισχυρισμούς του γνωστού για την φανατική πολιτική του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί 47 ΜΕΘ που κρατούνται επίτηδες κενές για να διατεθούν σε VIP προσωπικότητες.

Κι ας κράτησε μόνο μια μέρα η ανεύθυνη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος την ανακάλεσε όταν κλήθηκε στον εισαγγελέα. Κέρδισε ή έχασε η αξιοπιστία της εφημερίδας που βιάστηκε να την υιοθετήσει;

Ένα νέφος αδιαφάνειας σκεπάζει τις ΜΕΘ. Η κοινωνία απαιτεί να γνωρίζει τα κριτήρια προτεραιοποίησης και διαλογής των νοσηλευομένων. Επιτέλους η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής θα καταλήξει σε κάποιο οριστικό πόρισμα για το γενικότερο πρόβλημα της εισαγωγής στις ΜΕΘ; Επίσης, αποδείχθηκε πως είναι εξωφρενικός και αντιεπιστημονικός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν κινδυνεύουν. Την ίδια ώρα που οι δημόσιες ΜΕΘ στενάζουν, είναι εκτός covid θεραπείας οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Την αδιαφάνεια επιτείνει η τακτική του ΕΟΔΥ που αντίθετα με την ευρωπαϊκή πρακτική δεν αναφέρει τις ελάχιστες έστω περιπτώσεις που υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια.

Click4more: Θάνος Πλεύρης: Ελεεινά ψεύδη οι καταγγελίες Γιαννάκου για «VIP ΜΕΘ»

Αυτά και άλλα που έχουν να κάνουν με την συνεχιζόμενη απαξίωση του ΕΣΥ από αυτή την κυβέρνηση, την αποτυχία των εμβολιασμών και τα θλιβερά μακάβρια ρεκόρ της χώρας στον αριθμό των θανάτων, είναι τα επίδικα της περιόδου και η πρώτη ύλη για άσκηση σοβαρής και μαχητικής αντιπολίτευσης και κοινωνικής κινητοποίησης. Είναι λάθος να παρασυρόμαστε από μια τηλεοπτικής κοπής αντιπολίτευση προς άγραν εντυπώσεων που υποτιμά την ουσία.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα “ΜΕΘ VIP” , εκφράζω την ειλικρινή απορία μου για το γεγονός ότι δεν δημοσιεύτηκαν στην ΑΥΓΗ οι δηλώσεις του αρμόδιου Τομεάρχη του κόμματος Ανδρέα Ξανθού ο οποίος μιλώντας στο δελτίο του Kontra στις 8 Δεκεμβρίου για τις καταγγελίες Γιαννάκου σχετικά με τις ΜΕΘ και τα VIP περιστατικά, σχολίασε ότι «αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα». Προσθέτοντας, βέβαια, ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας και εκθέτοντας όλη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ενίσχυση και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Γιατί άραγε δεν δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ η άποψη του Τομεάρχη Υγείας; Όταν μάλιστα την ίδια ώρα, τρολ του διαδικτύου επιτίθονταν με πρωτοφανή οξύτητα στον Ξανθό και στον ΣΥΡΙΖΑ;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις