Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης σύρεται ως ένοχος στη Βουλή μετά από 1,5 μήνα κρυφτό

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης σύρεται ως ένοχος στη Βουλή μετά από 1,5 μήνα κρυφτό

Μετά από πέντε επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών σήμερα (08.12.2022) στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται ως ένοχος στη Βουλή για τις υποκλοπές μετά από 1,5 μήνα κρυφτό» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- θα καταψηφίσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει στο σύνολό του μετά τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας.

Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ακόμα ότι «πως ο ίδιος (ο πρωθυπουργός) ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος». Επικαλούνται μάλιστα τις δηλώσεις Γρηγόρη Δημητριάδη στην Βουλή που σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό.

Λένε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει τολμήσει να διαψεύσει απολύτως τίποτα από τις αποκαλύψεις από το σύνολο του Τύπου, φιλοκυβερνητικού και αντιπολιτευόμενου. «Ακόμα και τα ίδια τα θύματα των παρακολουθήσεων δεν έχουν τολμήσει να προσφύγουν νομικά κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να τις απαξιώσουν» αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Δίνουν δε έμφαση στο γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ για να παραδώσει στον πρόεδρο της Αρχής επιστολή με την οποία ζητάει βάσει του νόμου (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994), ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επισημαίνουν ακόμα ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι απέναντι στην κυβέρνηση βρέθηκαν η αρμόδια επιτροπή η ΑΔΑΕ, η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι αντίθετο και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας. Συνεπώς, σημειώνουν, ο κ. Μητσοτάκης μένει μόνος και απομονωμένος ως ένοχος και σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης.

Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη.

Αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτέρα της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις