Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση το ασφαλιστικό

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση το ασφαλιστικό

Την επαναφορά του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, για το οποίο είχαν κάνει λόγο τα στελέχη της ΝΔ προεκλογικά, βλέπουν πίσω από την δήλωση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση Πατέλη (σ.σ. «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους») «πρόκειται για κυνική ομολογία» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και  «αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο το πλάνο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τον τρόπο με τον οποίον η ΝΔ “σπρώχνει” την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, επιλέγοντας “κανιβαλικά” πρότυπα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν την χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα λέγοντας ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Θεωρούν δηλαδή ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πολλαπλή κρίση –ελληνοτουρκικά, κορονοϊός, οικονομική κρίση -που υπάρχει στη χώρα για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: «Σοκάρει η αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό»

Θεωρούν μάλιστα ότι ο κ. Πατέλης επίτηδες χρησιμοποίησε αυτή την φρασεολογία θέλοντας στην πραγματικότητα να κατευνάσει τους νέους για τους οποίους «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα και οι οποίοι για μια ακόμη φορά θα πληγούν από την ανεργία».

Στην Κουμουνδούρου πάντως η συνέντευξη Πατέλη ανέβασε ρυθμούς καθώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει απέναντι τόσο στη Βουλή όσο και στους χώρους δουλειάς.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της αναφέρει ότι: Η συνέντευξη του κ. Αλέξη Πατέλη, στο ΒΗΜΑ, είναι αποκαλυπτική. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών.

Δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.

Καμία φυσικά τοποθέτηση δεν κάνει και για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν. Και φυσικά καμία εξήγηση δεν δίνει για το γιατί εκατομμύρια πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο βάρος και να εισέλθουν σε ένα τέτοιο ρίσκο, όταν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία -συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού- παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ με σημαντικό πλεόνασμα».

Click4more Πατέλης: να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ακόμα ότι «το μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ».

Επισημαίνουν δε ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβεί «μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει».

Στη δήλωση Πατέλη αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας: «Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους. Για το σκέλος που αναφέρει ότι «θα σταματήσουν να περνούν λεφτά από τους νέους» – δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους – θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου. Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά. Άλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο  χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει εικάζω».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς από την πλευρά του ανέφερε: «Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής. Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων».

Ο ίδιος Ν. Παππάς συνεχίζει δηκτικά: ««Φταίνε οι ηλικιωμένοι», λένε οι κυβερνητικοί.

Όχι, όμως. Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό, όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορονοϊό.

Φταίει που η ψευδοεπιστήμη έχει μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις