Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαταχτσής» ο Μητσοτάκης, νομοθετεί για τις τράπεζες γιατί χρωστάει η ΝΔ

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Την αύξηση των χρεών της ΝΔ επί της αρχηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του κόμματός του, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λύσει ούτε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μάλιστα χθες (07.06.2021) επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκτόξευση των χρεών της ΝΔ προς της Τράπεζες- στα τέσσερα χρόνια προεδρίας του – χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα στρατηγικό κακοπληρωτή.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες. Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 343 εκατ. ευρώ.

«Δηλαδή, σχεδόν το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια! Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, «μπαταχτσής» κατά το κοινώς λεγόμενο» αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Προσθέτουν ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί όχι μόνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και του ίδιου του κόμματός του, αφού απέτυχε σε όσα έλεγε το πρώτο έτος ανάληψης της προεδρίας της ΝΔ για εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ. Και έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, που όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όχι μόνο ρύθμισε το χρέος, όχι μόνο δημιούργησε με χρηστή διαχείριση το μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ που έσωσε τη χώρα από τη χρεωκοπία στην πανδημία, αλλά δεν χρωστάει στις τράπεζες ούτε μισό ευρώ, αφού από το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του δανεισμού του, καταβάλλοντας και το τελευταίο ευρώ τραπεζικού δανεισμού».

Έρχεται «μετωπική» στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο – Ποια άλλα εισάγονται για ψήφιση έως τον Αύγουστο

Θέτουν μάλιστα και μια σειρά από ερωτήματα καθώς, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει κάνει ρύθμιση των χρεών της ΝΔ και αποπληρώνονται, είναι τα εξής:

  1. Η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών;
  2. Αν ισχύει το δεύτερο, πώς σκοπεύει να αποπληρώσει τα χρέη, δεδομένου ότι πλέον το χρέος είναι τόσο μεγάλο που κάθε χρόνο θα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο από τα τοκοχρεολύσια;
  3. Γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τις δανειακές συμβάσεις και τις ρυθμίσεις αυτών που έχει συνάψει με τις τράπεζες, για να μάθουν οι πολίτες πότε ακριβώς θα αποπληρωθούν τα χρέη της ΝΔ, ώστε να μην επιβαρύνουν τους ίδιους τους φορολογούμενους; Τι έχει να κρύψει;

«Πέραν αυτών ωστόσο, προκύπτει ένα σαφές βαθιά πολιτικό ερώτημα που έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας: Με δάνεια 342 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, τα οποία είναι γραμμένα στο χιόνι και αντί να αποπληρώνονται αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ για ποιον νομοθετεί; Για τα συμφέροντα των πολιτών ή για τα συμφέροντα των πιστωτών της, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν απαιτητές τις υποχρεώσεις της ΝΔ;» αναρωτιούνται τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Τέλος αναφέρουν ότι: «Την ίδια ώρα που χρωστά 342 εκατ. ευρώ θέτει πλέον σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό κώδικα, που καταργεί για πρώτη φορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε αθρόες πτωχεύσεις όχι μόνο επαγγελματιών, εργαζομένων και εμπόρων, αλλά ακόμα και φυσικών προσώπων, βγάζοντας στο σφυρί το σύνολο της περιουσίας τους προς όφελος των τραπεζών.

Νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για θαλασσοδάνεια, καθώς πλέον για να παρέμβει εισαγγελέας δεν μπορεί να το πράξει αυτεπάγγελτα αλλά πρέπει οι ίδιοι οι τραπεζίτες να υποβάλλουν έγκληση στους… εαυτούς τους.

Ακόμα και με το εργασιακό νομοσχέδιο εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, καθώς πάγια πρακτική τους είναι η μη καταβολή υπερωριών στους τραπεζικούς υπαλλήλους (συστημική τράπεζα πλήρωσε το 2018 1,6 εκατ. ευρώ πρόστιμο από έλεγχο του ΣΕΠΕ για δεδουλευμένα), οι οποίες πλέον θα είναι απλήρωτες και θα «αμείβονται» με… ρεπό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις