Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επεκτείνει τα χωρικά ύδατα για να ικανοποιήσει τους «σαμαρικούς»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επεκτείνει τα χωρικά ύδατα για να ικανοποιήσει τους «σαμαρικούς»

Σχέδιο κατευνασμού των σκληρών πατριωτών της ΝΔ ενόψει του απευθείας διαλόγου με την Τουρκία “βλέπουν” τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρόκειται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και τους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στις απόψεις Σαμαρά προκειμένου να αποσοβήσει τυχόν εσωκομματικά προβλήματα.

Click4more Το παρασκήνιο του νέου τηλεφωνήματος Τραμπ σε Μητσοτάκη

Άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός -ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην χθεσινή (27.08.2020) ονομαστική  ψηφοφορία την οποία προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει εκφράσει την άποψη ότι  «δεν κάνεις διάλογο με κράτος πειρατή»…

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν πίσω από τις αναφορές του  πρωθυπουργού για νέο πατριωτισμό την αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, τα οποία μπορούν να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι απόψεις Σαμαρά έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ελληνική διπλωματία αλλάζει και από παθητική γίνεται ενεργητική και δρώσα: «Η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί αλλάζουν. Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Οι σημερινοί δισταγμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί. Οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού που αποτελεί πυξίδα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

Click4more Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ακόμα δεσμεύθηκε για διάλογο με την Τουρκία, εφόσον σταματήσουν οι προκλήσεις, και μόνο για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Συγκεκριμένα είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον δρόμο της νομιμότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Ο δρόμος για το ένα θέμα που έχουμε σε εκκρεμότητα είναι ανοικτός. Υπό έναν όρο. Να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Οι  Έλληνες πρώτοι καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας.  Έξι λέξεις είναι οι κρίσιμες: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ανακοίνωσε συνυποσχετικό και προσφυγή στη Χάγη αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα κατά τον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Παίρνω την ευθύνη και το λέω, γνωρίζοντας ότι μπορεί στην κοινή γνώμη να μην είναι εύπεπτη αυτή η άποψη. Υπάρχει όμως συμφωνία και εθνική γραμμή» ανέφερε.

Ακόμη υποστήριξε ότι θα ήταν «συμβολικό και ουσιαστικό λάθος» να έχει ΑΟΖ όλη η Ρόδος και να αφεθεί μόνο το Καστελόριζο χωρίς ΑΟΖ. Για την επέκταση των χωρικών υδάτων είπε ότι «είναι μία επιβεβλημένη κίνηση, αλλά και κίνηση ασφαλής. Δεν μειώνει με κανέναν τρόπο κανέναν από τους συμμάχους της χώρας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις