Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανατιμήσεις που έρχονται το καθοριστικό πλήγμα στην κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανατιμήσεις που έρχονται το καθοριστικό πλήγμα στην κυβέρνηση

Στην καθημερινότητα των πολιτών και στις ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης στρέφει το βλέμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της  ΔΕΗ, ύψους 50%.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτό θα είναι ίσως το καθοριστικότερο πλήγμα για την κυβέρνηση καθώς οι ανατιμήσεις θα αγγίξουν τον προϋπολογισμό όλων των νοικοκυριών τα οποία -πάντα σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν υποστεί ήδη μεγάλο πλήγμα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη για το εργασιακό ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μετά το μακρύ lockdown στο οποίο βρέθηκε η χώρα.

Την αύξηση της ΔΕΗ οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις και αναμένεται να τη δουν άμεσα στους λογαριασμούς του ρεύματος αφού η νέα τιμολόγηση άρχισε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα μεγάλες ανατιμήσεις θα υπάρξουν στο ψωμί (30% ), στον καφέ (αναμένεται να φτάσει από  2 ευρώ που πωλείται στα περισσότερα μέρη τα 5 ευρώ) ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις που παρατηρούνται στις ζωοτροφές φτάνουν το 45%. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα μετακυληθούν σε όλα τα προϊόντα άρα πολύ σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα καθώς αναμένεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα  και στις επιχειρήσεις αρκετές από τις οποίες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι «για μια ακόμη φορά, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επαγγελματίες. Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους από τον περασμένο Μάιο κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές. Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται “στην εντατική” οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις οφείλονται:

Στην μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα

Στο χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω

Στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας

Αλλά και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός φτάνει στο 3% και η ενέργεια παρουσίασε αύξηση 15,3%, όπως αποκάλυψε έρευνα της Eurostat.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις