Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ή δεύτερες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ή δεύτερες εκλογές

Με τον πιο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε την Κυριακή (18.09.2022), κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ, ότι ο μοναδικός τρόπος για να προκύψει προοδευτική διακυβέρνηση στην χώρα ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που εξήγγειλε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική. 

Στη πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος  στο αριστερό και κεντροαριστερό ακροατήριο και ιδιαίτερα στην μεσαία τάξη, ανέφερε ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χαθεί ούτε μία ψήφος. Κάλεσε μάλιστα τους νέους να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στην Παιδεία και στα Πανεπιστήμια.

Μέσα από τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα  φάνηκε ότι στην πραγματικότητα το δίλημμα που βάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τις δύο εκλογικές διαδικασίες. «Η κάλπη της απλής αναλογικής θα δώσει την πρωτεία στον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει η προοδευτική διακυβέρνηση ή πάμε στις δεύτερες με ότι σημαίνει αυτό για την δυναμική όλων των κομμάτων».

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προβάλει η ΝΔ και το οποίο μιλά για μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση την δεύτερη Κυριακή από την στιγμή που το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κλείσει όλες τις πτυχές του θέματος  αυτού και ιδιαίτερα το σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα εάν η λαϊκή ετυμηγορία ευλογήσει αυτή την αλλαγή, την επιδιώξει, την επιθυμεί».

Συνέχισε λέγοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτη: «Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι σαφές».

Πρόσθεσε, δε, πως: «Αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση μια προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στην απλή αναλογική. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξουν σενάρια… αλλά εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα που εγώ το έχω θέσει». 

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να δεχτούν πιθανοί μελλοντικοί εταίροι: «Δεν είναι μόνο οι αριθμοί είναι και η ηθική νομιμοποίηση. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι αυτοί οι οποίοι θα πέσουν πάνω, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει από πιέσεις, αλλά σε άλλους πιθανούς εταίρους μας την επομένη των εκλογών, να τους ασκήσουν αφόρητες πιέσεις γιατί αυτό που εμείς θα διεκδικήσουμε είναι η αλλαγή μοντέλου. Κάποια συμφέροντα δεν θα είναι πολύ χαρούμενα με την προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ακόμα  πως: «Αυτά που είπα χθες κάποιους έκαναν χαρούμενους, κάποιους τους έκαναν πολύ σκεπτικούς, να είστε βέβαιοι. Δεν ξέρω αν θα το δούμε και στον τρόπο που θα μας διαχειριστούν ορισμένοι το επόμενο διάσημα, αυτοί που διαχειρίζονται την ενημέρωση των πολιτών αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε και χθεσινοί, έχουμε και μια εμπειρία».

Ο κ. Τσίπρας αφού είπε ότι υπάρχει και ηθικό θέμα για την δημιουργία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύετε λοιπόν πως αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι σε μας, στους εταίρους μας τους πιθανούς να μην συμβάλλουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές πιέσεις; Το πιστεύετε αυτό; Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η προοδευτική διακυβέρνηση με όρους προγραμματικής σύγκλισης θα είναι μια πραγματικότητα και θα ανοίξει ο δρόμος το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις