Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το Σάββατο η εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Σε «μίνι» αίθουσα η διαδικασία μετά το κύμα αποχωρήσεων

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 09:00 έως τις 11:00, με φόντο τη συρρίκνωση στους 15 βουλευτές - Ο Πολάκης επέστρεψε και επίσημα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 θα διεξαχθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί από τις 09:00 έως τις 11:00 στο Μέγαρο της Βουλής και, ειδικότερα, στην αίθουσα 150.

Η επιλογή της αίθουσας 150 έχει τη δική της σημειολογία. Πρόκειται για τη μικρότερη σε χωρητικότητα αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία, πάντως, εμφανίζεται πλέον υπεραρκετή για την αριθμητικά συρρικνωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το κύμα ανεξαρτητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 15 βουλευτές, εικόνα που αποτυπώνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το μέγεθος της εσωτερικής του κρίσης.

Το ερώτημα που προκαλεί, ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά τη δίωρη διάρκεια της ψηφοφορίας. Για μία διαδικασία στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν μόλις 15 βουλευτές, το χρονικό περιθώριο από τις 09:00 έως τις 11:00 μοιάζει περισσότερο γενναιόδωρο παρά αναγκαίο.

Το κύμα των ανεξαρτητοποιήσεων

Την Τρίτη (14.07.2026) είχαν ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή τους ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος. Μία ημέρα αργότερα, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησαν την αποχώρησή τους ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Χάρης Μαμουλάκης και η Μαρίνα Κοντοτόλη. Την Πέμπτη (16.07.2026) ακολούθησε η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία ενημέρωσε τον Νικήτα Κακλαμάνη ότι στο εξής θα ασκεί τα καθήκοντά της ως ανεξάρτητη βουλευτής. Η κ. Τσαπανίδου δεν παρέδωσε την έδρα της. Σε περίπτωση παραίτησής της, η έδρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα περνούσε στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ήταν ο επόμενος επιλαχών.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Πόπης Τσαπανίδου ότι αποχωρεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ακόμα βουλευτές έκαναν γνωστή την ανεξαρτητοποίησή τους, οι βουλευτές Κοζάνης και Πρέβεζας, Καλλιόπη Βέττα και Κώστας Μπάρκας. 

Ο Πολάκης επέστρεψε επίσημα στην ΚΟ

Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε με κάθε επισημότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (16.07.2026) από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης στη Βουλή, Γιώργο Γεωργαντά. 

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής Χανίων είχε διαγραφεί στις 16 Μαΐου 2026 από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα σφοδρή απάντηση του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές πηγές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τους παραπέμπει η Δικαιοσύνη και ζητούν και χειροκρότημα»
Στην αντεπίθεση η Χαριλάου Τρικούπη με αιχμές για τις δημοσκοπήσεις - «Πέντε μονάδες κάτω, όπως είχε πει. Καταλάβαμε όλοι» αναφέρει ο Κώστας Τσουκαλάς
Tα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Δημήτρης Βαρτζόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Στόχος ήταν να πληγούν υπολήψεις και να σπιλωθούν πρόσωπα»
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του, ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για «συστηματική πολιτική εκμετάλλευση» και δηλώνει βέβαιος ότι θα δικαιωθούν και οι τέσσερις συνάδελφοί του που παραπέμπονται
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Μάξιμος Σενετάκης για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Θα υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψή μου ενώπιον των δικαστικών αρχών
«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και ότι επιθυμία μου είναι να ελεγχθώ και να κριθώ από τις αρμόδιες Αρχές, όπως κάθε πολίτης» γράφει στην ανάρτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου
Ο Μάξιμος Σενετάκης
Πολάκης κατά Μαμουλάκη και Παναγιωτόπουλου για τις ανεξαρτητοποιήσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί δεν παραιτείστε;»
Ο βουλευτής Χανίων συνδέει τις ανεξαρτητοποιήσεις με τη μάχη για την επόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι πιθανοί αντικαταστάτες τους θα στήριζαν τη δική του υποψηφιότητα
Παύλος Πολάκης
Μήνυμα Μητσοτάκη από το ΚΥΣΟΙΠ: «Κρίσιμη η κάλπη του 2027 για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα μεγάλα έργα υποδομής και την πολιτική αντιπαράθεση για τις αρχειοθετήσεις και τις διώξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μητσοτάκης, συνεδρίαση στο Μαξίμου 25
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όσο αλλοιώνει την πραγματικότητα, τόσο θα υποχωρεί στις μετρήσεις»
Το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει τη δήλωση Μαρινάκη και καλεί τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητήσει συγγνώμη από τους εννέα βουλευτές των οποίων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν
Μέγαρο Μαξίμου