Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τυχοδιωκτική η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Τυχοδιωκτική η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Για συγκυριακή τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική που διαμορφώνεται αναλόγως τις εξελίξεις και τα γεγονότα κατηγόρησαν την κυβέρνηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας από την πλευρά του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος χθες (26.08.2020) στην ομιλία του στη Βουλή στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο υπενθύμισε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, η ΝΔ χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης μόνο στο Ιόνιο, καθώς, όπως είχε πει, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στο Αιγαίο και έτσι καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει.

Click4more Ο «ανήσυχος» Τραμπ τηλεφώνησε και στον Ερντογάν μετά τον Μητσοτάκη – Τι ζήτησε

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν μάλιστα τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ για το θέμα αυτό, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σταχυολογώντας τις σημαντικότερες οι οποίες – σύμφωνα με αυτούς – δείχνουν τον τυχοδιωκτισμό που αντιμετωπίζουν τα σοβαρά θέματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδού οι δηλώσεις για τα 12 μίλια

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι μία «τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήριζε τις αποσπασματικές επιμηκύνσεις εξαιρετικά βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας  και έλεγε  ότι  δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας στις 21-10-2018 κατά την παραλαβή- παράδοση του ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει: «Ο Ν. Κοτζιάς, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει την προαναγγελία Κοτζιά μεγάλη ζημιά για τον τόπο.

Ο Θάνος Πλεύρης, στις 22-10-2018, δήλωνε με στόμφο «αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση».

Click4more Δένδιας: Εξετάζουμε την επέκταση χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης 

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος σε άρθρο στις 21-10-2018  είχε εμφανιστεί κατηγορηματικά αντίθετος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια.

Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων».

Ο ίδιος σε παρέμβαση του σε τηλεοπτικό κανάλι είχε σημειώσει ότι «η επέκταση των υδάτων στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. «Να μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ από κοινού με το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας –εν προκειμένω του Καστελόριζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Κι εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής;» διερωτήθηκε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις